Σχέσεις R-OCD: Τι σημαίνει η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσης;


Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσης (R-OCD) είναι ένας υπότυπος OCD που χαρακτηρίζεται από συνεχείς παρεμβατικές σκέψεις και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά γύρω από την αβεβαιότητα μιας σχέσης. Τα άτομα με R-OCD βιώνουν συχνά αμφιβολίες για σκέψεις σχετικά με μία ή περισσότερες σχέσεις. Αυτό συμβαίνει παρά τα ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν την ανάγκη για αυτές τις αμφιβολίες. Οι αμφιλεγόμενες σκέψεις συχνά θεωρούνται ως ένδειξη ότι η σχέση μπορεί να είναι γνήσια ή ελαττωματική με κάποιο τρόπο. Αυτό τροφοδοτεί το άγχος για την σχέση. Ωθεί επίσης τους πάσχοντες να εμπλακούν σε διάφορους καταναγκασμούς με στόχο την απόκτηση βεβαιότητας για την κατάσταση της σχέσης τους (π.χ. συνεχής διαβεβαίωση από έναν φίλο).

Οι περισσότεροι άνθρωποι με R-OCD θεωρούν ότι οι αμφιλεγόμενες σκέψεις τους είναι αδύνατο να εγκαταλειφθούν. Μπορεί να ανησυχούν ότι έχουν κολλήσει σε λάθος σχέση. Μπορεί να βρεθούν να αμφισβητούν τα πάντα για τη σχέση τους, τον σύντροφό τους ή για τον εαυτό τους. Οι ανυποχώρητες εμμονές και οι καταναγκασμοί στους οποίους εμπλέκονται μπορεί συχνά να αναλάβουν ή να σαμποτάρουν τη σχέση. Το R-OCD μπορεί να είναι απίστευτα χρονοβόρο. Να αφαιρέσει ενέργεια από κάποιον και να μην μπορεί να αισθάνεται συνδεδεμένος με άλλους. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτές οι σκέψεις θα συνεχιστούν για ώρες ή ημέρες. Ανησυχούν ότι δεν θα φύγουν μέχρι το άτομο να βρει διαβεβαίωση εσωτερικά ή εξωτερικά να απορρίψει αυτές τις ανησυχίες.

Παραδείγματα Σκέψεων R-OCD

  • Είναι ο σύντροφός μου αρκετά καλός για μένα;
  • Είμαι αρκετά καλός για τον σύντροφό μου;
  • Είμαι ερωτευμένος με τον σύντροφό μου;
  • Είμαστε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι; Είναι άλλοι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι από εμάς; Λειτουργεί αυτή η σχέση;
  • Είναι εντάξει που βρήκα κάποιον άλλο ελκυστικό; Σημαίνει ότι αυτή η σχέση δεν προορίζεται να είναι;
  • Τι γίνεται αν είμαι με λάθος σύντροφο;
  • Είναι ο σύντροφός μου πολύ ψηλός για μένα; Πολύ μικρός Έχει το σωστό χρώμα ματιών;
  • Κι αν έκανα λάθος επιλογή και κολλήσω για πάντα με αυτό το άτομο;
  • Είναι εντάξει να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις; Διαφέρουν τα άλλα ζευγάρια στις πολιτικές απόψεις; Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε συμβατοί;

 

Πώς να λάβετε βοήθεια για το R-OCD

Το R-OCD μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Άλλωστε πολλές από τις συμπεριφορές μπορεί να ακούγονται σαν φυσιολογικά στοιχεία κάθε σχέσης. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που ειδικεύεται σε αυτή την πάθηση θα μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση. Η θεραπεία ERP έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής. Πρόκειται για έναν τύπο συμπεριφορικής θεραπείας που εκθέτει τους ανθρώπους σε καταστάσεις που προκαλούν τις εμμονές τους και την επακόλουθη αγωνία, ενώ τους βοηθά να αποτρέψουν τις ψυχαναγκαστικές τους αντιδράσεις. Ο απώτερος στόχος του ERP είναι να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τον κύκλο των εμμονών και των καταναγκασμών, ώστε να μπορούν να ζήσουν καλύτερα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ