Κύπρος: Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε το Προεδρικό για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη


Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις:  Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα (4/10), στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου, για την περίοδο που ακολούθησε την τελευταία σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τα όσα συνέβησαν κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση που έγινε υπό μορφή γεύματος, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί διαφόρων ζητημάτων που ηγέρθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος», δηλαδή «με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου (special envoy) που θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «είναι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας κινούνται μέσα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να ξεφεύγουν ποσώς από τα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η άλλη πλευρά άλλωστε που καταθέτει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν από τα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ