Περού: Σε επέμβαση στην καρδιά υποβλήθηκε ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι


Ο  πρώην πρόεδρος του  Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1999-2000), ηλικίας 83 ετών, υποβλήθηκε σε εγχείριση στην καρδιά

Σε καρδιολογική επέμβαση υποβλήθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη κόρη του και πολιτική του κληρονόμος, Κέικο Φουχιμόρι.

«Ο πατέρας μου υποβλήθηκε σε καθετηριασμό στην καρδιά και τοποθετήθηκε στεντ», είπε η κυρία Φουχιμόρι σε δημοσιογράφους μπροστά στην κλινική Ελ Γκολφ.

Διευκρίνισε πως κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, «διαπιστώθηκε ότι μια από τις αρτηρίες ήταν φραγμένη κατά το 70%, κατά συνέπεια χρειαζόταν να τοποθετηθεί το στεντ».

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής, όπου ομάδα γιατρών θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασής του προτού ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή του στη φυλακή.

Ο προσωπικός γιατρός του, ο Αλεχάντρο Αγινάγα, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήταν απαραίτητο ο πρώην αρχηγός του κράτους να υποβληθεί σε επέμβαση εξαιτίας ανεξέλεγκτης ταχυκαρδίας που παρουσίασε την Κυριακή.

Ο πρώην πρόεδρος ιαπωνικής καταγωγής διακομίστηκε την Παρασκευή στην κλινική από τη φυλακή της Λίμας όπου εκτίει ποινή 25 ετών κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Εισήχθη στην κλινική με αναπνευστικά προβλήματα που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή από την οποία πάσχει από το 2018. «Η κατάσταση του πατέρα μου είναι λεπτή. Το πρόβλημα με την καρδιά του επιδεινώθηκε», ανέφερε μέσω Twitter η κόρη του αφού τον επισκέφθηκε.

Τα προβλήματα υγείας του πρώην αρχηγού του κράτους γνωστοποιούνται ενώ η κυβέρνηση του νέου αριστερού προέδρου, του Πέδρο Καστίγιο, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μεταγάγει τον κ. Φουχιμόρι σε άλλο κέντρο κράτησης, εκτιμώντας πως εκτίει την ποινή του σε «χρυσό κλουβί».

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη καθώς θεωρήθηκε ο ηθικός αυτουργός σφαγών που διέπραξε τάγμα θανάτου την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της μαοϊστικής οργάνωσης ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι.

Φυλακισμένος από το 2007, πάσχει από διαρκώς επανερχόμενα αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα και υπέρταση. Τον Μάρτιο, είχε νοσηλευτεί για τα αναπνευστικά του προβλήματα.

Η περουβιανή δικαιοσύνη απέρριψε τον Μάιο του 2020 προσφυγή της οικογένειας στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποφυλακιστεί λόγω του κινδύνου να προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Στην απόφαση υπενθυμιζόταν ότι ο κ. Φουχιμόρι ήταν ο μοναδικός φυλακισμένος σε εγκατάσταση της αστυνομίας, κάτι που πρακτικά μηδένιζε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ