Ιωάννινα: Μέδουσα… Κίνας στη λίμνη Ζαραβίνα


Την ύπαρξη ενός είδους μέδουσας από το εξωτερικό και πιθανότατα από την… Κίνα διαπίστωσαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, που επισκέφθηκαν τη λίμνη Ζαραβίνα, μετά από αναφορά πολίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το epiruspost, πρόκειται για το γένος Craspedacustasp, το οποίο ανήκει στα Κνιδόζωα – Υδρόζωα. Η υδρομέδουσα αυτή, μικρής σχετικά διαμέτρου, περίπου 25 χιλιοστών, πιθανότατα προέρχεται από ποτάμια συστήματα της Κίνας, ενώ παρόμοια καταγραφή έγινε το 2013 στον Έβρο, αλλά και το 2014 στη λίμνη Μαραθώνα.

Δεν αποτελεί πάντως κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς δεν προκαλεί επώδυνο τσίμπημα όπως οι θαλάσσιες μέδουσες.

Παρ΄ όλα αυτά, αποτελούν κίνδυνο για τα οικοσυστήματα εξαιτίας των επιπτώσεων στο ζωοπλαγκτόν, αλλά και στον πληθυσμό άλλων οργανισμών που αποτελούν θηράματά τους, ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για τις οικολογικές συνέπειες στα ενδιαιτήματα γλυκού νερού όταν εισβάλλουν σε αυτά.

Πιθανότερη πάντως αιτία της «μετανάστευσης» της συγκεκριμένης μέδουσας στα νερά μας, πιθανολογείται πως είναι η εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών, καραβίδων, μυδιών και υδρόβιων φυτών.

Όπως και να ‘χει, ο Φορέας Διαχείρισης καθιστά σαφές πως όλα τα ξενικά είδη που εισβάλλουν σε κάποιο οικοσύστημα, προκαλούν διαταραχές σε αυτό και κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ