Γεραπετρίτης: Το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης προς την Τουρκία


Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, υπάρχει επιθετική ρητορική από την Τουρκία, η οποία αναπτύσσεται και σε ένταση στο Αιγαίο. 

Στις τουρκικές προκλήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας λέγοντας ότι είμαστε γενικότερα σε ταραγμένα γεωπολιτικά νερά. «Βλέπετε πως αναπτύσσονται οι συμμαχίες και πώς διαρρηγνύονται διπλωματικές συμμαχίες, οι οποίες είναι παραδοσιακά ισχυρές. Υπάρχει μια σχετική ρευστότητα από την ανάπτυξη νέων δογμάτων και μέσα στην Ε.Ε και υπάρχει και επιθετική ρητορική από την Τουρκία, η οποία αναπτύσσεται και σε ένταση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία όσο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα καθεστώς σχετικής απομόνωσης, εξαιτίας των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης. «Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η αναβάθμισή μας τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό μπορεί να ενοχλεί, διασφαλίζει όμως την παρούσα και τις επόμενε γενεές, διασφαλίζει την κυριαρχία μας και πάνω από όλα διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία επισήμανε ότι η χώρα μας δεν έχει δικαιώματα στα νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα επιχειρήματα των γειτόνων δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση, επειδή η Ελλάδα ισχυροποιείται στο διεθνές προσκήνιο. «Όλα αυτά δε θα μείνουν αναπάντητα. Θα υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση. Όποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του, είναι ο ισχυρός παίκτης», τόνισε.

Στο πεδίο της πανδημίας και για στις περαιτέρω ελευθερίες που θα ανακοινωθούν για τους εμβολιασμένους, δήλωσε ότι πλέον δε βρισκόμαστε στο καθεστώς που ήμασταν στην αρχή του έτους και ειδικά όταν υπάρχει το εμβόλιο. «Δεν μπορούμε να κρατάμε την κοινωνία και την οικονομία σε καθεστώς περιορισμών. Δεν υπήρχε ζήτημα lockdown ούτως ή άλλως. Πλέον οι εμβολιασμένοι ανακτούν σχεδόν το σύνολο των ελευθεριών που είχαν και στις κόκκινες περιοχές δε θα έχουμε τους σημειακούς περιορισμούς», επισήμανε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ