Ένοπλες Δυνάμεις: Στη Βουλή η αναβάθμιση των Apache και η απόκτηση των αντιαρματικών Spike NLOS


Μετά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό παίρνει σειρά ο Στρατός Ξηράς – Η μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των επιθετικών μας ελικοπτέρων και το όπλο που «θωρακίζει» Έβρο και νησιά – Αποκτούμε και εξομοιωτή πτώσης για τους αλεξιπτωτιστές.

Με το τουρκικό καθεστώς να επιχειρεί συνεχώς να τινάξει στο αέρα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη των τριών Κλάδων να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση, τη στιγμή που στο ελληνικό «Πεντάγωνο», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προχωρούν με ταχύτατες, στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις, τόσο στην αγορά νέων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων όσο και στην ενίσχυση αλλά και αναβάθμιση των παλαιών.

Δεν είναι μόνο η Πολεμική Αεροπορία, που έβαλε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ στη φαρέτρα της τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale. Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και ο Στρατός Ξηράς θα ενισχυθούν σε τομείς που «πονάνε» και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Η απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra και η διάθεση ακόμα 4 κορβετών Gowins τελευταίας τεχνολογίας, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό όχι μόνο στο ΓΕΝ, αλλά στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνέμων που αντιλαμβάνονται ότι ένα όπλο Gamechnger μπαίνει στην ελληνική φαρέτρα.

Μετά λοιπόν τις πρώτες παρεμβάσεις σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό, έρχεται η σειρά του Στρατού Ξηράς για να λάβει και αυτός το κομμάτι που του αναλογεί από την πίτα των εξοπλιστικών, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Σήμερα στη Βουλή αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τα προγράμματα απόκτησης των Spike NLOS καθώς και της αναβάθμισης των ελικοπτέρων ΑΗ-64A Apache, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι και το πρόγραμμα απόκτησης αεροσήραγγας για τους αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Πώς τα Spike NLOS «θωρακίζουν» Έβρο και νησιά

Ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο είχε εδώ και πολύ καιρό εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS.

Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού.

Το βλήμα κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία «Rafael» και είναι βάρους 70 κιλών. Μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία ακολουθώντας στόχους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πλήττοντάς τους με απόλυτη ακρίβεια.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, το Spike NLOS αποτελεί το ιδανικό όπλο τόσο για την περιοχή του Έβρου, όσο και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν ανάγκη από ευέλικτα οπλικά συστήματα με μεγάλη δύναμη πυρός. Έχοντας στο οπλοστάσιο τους συγκεκριμένους πυραύλους οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να αμυνθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ενδεχόμενη αποβατική ενέργεια, ενώ παράλληλα, με το βεληνεκές να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα τόσο σε ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας όσο και σε στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Ενισχύονται τα Apache

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων 19 (από τα 20 αρχικά) επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) της Αεροπορίας Στρατού, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι μια «χρυσή» ευκαιρία για τις «νυχτερίδες» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το 1996 που παρελήφθησαν δεν εκσυγχρονίστηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να κλείσει η γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ και να ξεμείνουμε από ανταλλακτικά.

Ωστόσο, η καθοριστική διακρατική συμφωνία που πραγματοποίησε η χώρα μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για προμήθεια ανταλλακτικών έλυσε το πρόβλημα, με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Elbit Systems να αναλαμβάνει το έργο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Apache σε επίπεδό «D».

Εξομοιωτής για τους κομάντο

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στο Ντουμπάι με αφορμή τις εκθέσεις αμυντικού υλικού «IDEX2021» και «NAVDEX 2021», είχε ενθουσιαστεί από την εκπαίδευση Ελλήνων κομάντο στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης. Τα ΗΑΕ διαθέτουν «αεροσήραγγα», στην οποία εκπαιδεύονται οι ειδικές δυνάμεις, πριν ανέβουν για πτώση στο αεροσκάφος.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την συγκατάθεσή του, με αποτέλεσμα 9 μήνες μετά, το πρόγραμμα για την απόκτηση εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης να περνά από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξομοιωτής θα εγκατασταθεί είτε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων είτε στο ΚΕΕΔ, στο Μεγάλο Πεύκο.

Τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα που φτάνουν σήμερα στη Βουλή

Ενεργοποίηση της υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS) των εκπαιδευτικών T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για 45 ελληνικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη που οι Ισραηλινοί της Elbit έχουν δεσμευτεί να φέρουν σε κατάσταση πτήσεως, στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αέρος της Καλαμάτας.

Συντήρηση των κινητήρων των τεσσάρων φρεγατών του ΠΝ, τύπου MEKO-200HN.

Χρονομίσθωση ενός συστήματος εδάφους των UAV Heron, που ήδη επιχειρούν από τη Βάση της Σκύρου.

Επιπλέον υποστήριξη και αναβάθμιση του κατευθυνόμενου βλήματος IRIS-T της ΠΑ.

Στοχευμένα και μεθοδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν επίπεδο, περνούν στη νέα εποχή με σύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα, στέλνοντας έτσι μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα που συνεχίζει να προκαλεί παρά τις ήττες στο πεδίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ