Κρήτη: Κατέρρευσε σπίτι πενταμελούς οικογένειας στη Γόρτυνα


Κρήτη: Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου στον δήμο Γόρτυνας.

Ο δήμος πιέζει ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Φωτάκης.

«Δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος, αλλά φαντάζομαι θα γίνει, διότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε όλο το δήμο. Δεν έμεινε αχτύπητος από τη μανία του Εγκέλαδου και όσον αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αγίας Βαρβάρας και Κόφινα. Είναι σημαντικές ζημιές που έχουν υποστεί από τις σεισμικές δονήσεις που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρούν τον κόσμο» τονίζει ο κ. Φωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σεισμοπαθείς διαμένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα είτε είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που φιλοξενούνται από τα παιδιά τους ή φίλους. «Έχει καταρρεύσει τμήμα σπιτιού που κατοικούσε 5μελής οικογένεια με μικρά παιδιά. Το σπίτι είναι ακατοίκητο και ευτυχώς ένας κύριος που μένει εκτός Κρήτης τους έστειλε το κλειδί, να ανοίξουν το σπίτι».

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει περιοχή στο δήμο Γόρτυνας όπου τα περισσότερα κτίρια έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα. «Θα περιμένουμε να έρθει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα διαπιστώσει αν τα κτίρια μπορούν να επισκευαστούν ή να αποζημιωθούν οι άνθρωποι».

Τα σχολεία, τόνισε ο κ. Φωτάκης, είναι αλώβητα, είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν κανονικά. «Όσον αφορά την Δημοτική Ενότητα Αγίας Βαρβάρας, παρουσίασε λίγες ρωγμές το δημοτικό σχολείο Αγίου Θωμά αλλά δεν ήταν επικίνδυνες αλλά και δύο σχολικά συγκροτήματα από τον Κόφινα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, υπάρχει πρόβλημα και στο αγροτικό δίκτυο αλλά και στο οδικό. «Υπήρξαν από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις κατολισθήσεις, τεράστιων βράχων, τους έχουμε απομακρύνει με τα μηχανήματα του δήμου, έχει αποκατασταθεί. Το μεγαλύτερο θέμα είναι στο Δούλι, υπάρχει ένα βουνό με βράχια που κρέμονται στον αέρα, δύο κατέρρευσαν μπήκαν στο χωριό αλλά ευτυχώς έπεσαν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Η Επιτροπή τα είδα και πέρα από τα βράχια υπάρχει ένα ρήγμα που πάνω είναι τα βράχια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με μια έντονη βροχόπτωση».

Κλείνοντας, ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε και στις ζημιές που έχουν υποστεί οι εκκλησίες. «Έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες σε όλους τους κεντρικούς ναούς, όπως η Αγία Βαρβάρα, σήμα κατατεθέν για το χωριό. Υπάρχουν σοβαρά ρήγματα, πρόβλημα υπάρχει και στην εκκλησία στη Μεγάλη Βρύση. Έχει 4 εκκλησίες στο Δούλι οι οποίες είναι όλες προσωρινά ακατάλληλες. Αν κάποιος ιερέας θελήσει να μπει, μπαίνει με δική του ευθύνη».

Πηγή: creta24.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ