Μοναχικότητα: Γιατί το να περνάτε χρόνο μόνοι είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία


Υπάρχει διαφορά μεταξύ της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Η μοναξιά συνδέεται με την αρνητικότητα και την αίσθηση ότι μένεις εκτός. Το να είστε μόνος σας βοηθά να γίνετε πιο άνετοι με την μοναχικότητά σας, σας κάνει πιο ανεξάρτητους και ευτυχισμένους χωρίς ανάγκη για εξωτερικούς παράγοντες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή η κοινωνικοποίηση βοηθά στην ανακούφιση του άγχους, πρέπει να γίνεται κατά διαστήματα.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα σε αυτό, είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε πώς να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας και να απολαμβάνετε απόλυτα τη δική σας παρέα. Η μοναχικότητα παίζει κεντρικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Το να είναι κάποιος κοντά σε άλλους ανθρώπους έχει ανταμοιβές, αλλά δημιουργεί επίσης άγχος. Ανησυχεί για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι, αλλάζει τη συμπεριφορά του για να αποφύγει την απόρριψη και να ταιριάξει με την υπόλοιπη ομάδα.

Κοινωνικός εναντίον αντικοινωνικού

Η αντικοινωνική συμπεριφορά (αποφυγή κοινωνικής επαφής) μπορεί να είναι κακή για την ψυχική υγεία. Μπορεί να είναι σύμπτωμα άγχους ή κατάθλιψης, ενώ το να είναι κανείς μη κοινωνικός (προτιμώντας τον χρόνο μόνο του επειδή τον απολαμβάνεις) μπορεί να είναι πραγματικά καλό. Πώς βοηθά λοιπόν η μοναχικότητα έναν άνθρωπο ψυχικά;

  1. Προσωπική εξερεύνηση: Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας και να νιώθετε άνετα οδηγεί στην κατανόηση των επιλογών, των συμπάθειών σας και των αντιπαθειών σας. Θα φτάσετε πιο κοντά στο να γνωρίζετε γιατί συμπεριφέρεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για ένα είδος ενδοσκόπησης.
  2. Δημιουργικότητα: Η δημιουργικότητα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Το να περνάτε χρόνο με ένα χόμπι και να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να δημιουργήσετε κάτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε καλά. Αυτό απαιτεί μοναχικότητα και χρόνο, που είναι δύσκολο να το βρείτε αν είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους όλη την ώρα.
  3. Κοινωνική ενέργεια: Μερικές φορές δεν θέλετε να ζήσετε στο χάος κάποιου άλλου. Όταν ζείτε μόνοι σας, βγαίνετε έξω για να φάτε μόνοι σας ή περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, έχετε τον έλεγχο σε ό, τι κάνετε. Δεν θα υπάρχει κάποιος που να σας κρίνει, να σας πει τι να κάνετε ή να σας ενοχλήσει. Λιγότερη αρνητικότητα οδηγεί σε περισσότερη θετικότητα, η οποία ενισχύει τη διάθεση και τη γενική διάθεση.
  4. Παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητά σας αυξάνεται πολλαπλάσια όταν δεν ανησυχείτε για το τι κάνουν οι άλλοι ή για το πώς σας κρίνουν.
  5. Αίσθηση ενδυνάμωσης: Αφήστε τη νεοσύστατη ανεξαρτησία σας να σας ενδυναμώσει. Μάθετε πώς να μένετε ασφαλείς όταν είστε μόνοι για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αγκαλιάσετε τη νέα σας ελευθερία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ