Νίκος Παλαιοκώστας: Εκτός φυλακής σήμερα μετά από 16 χρόνια


Νίκος Παλαιοκώστας: Το μεσημέρι αναμένεται να μεταφερθεί στο πατρικό του στο Μοσχόφυτο Τρικάλων

Εκτός φυλακής θα βρεθεί σήμερα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια κάθειρξης ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο αποκαλούμενος και «Φαντομάς» ο οποίος είναι και αδερφός του καταζητούμενου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα.

Μετά την θετική κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κοζάνης στην αίτηση αποφυλάκισής του ο Νίκος Παλαιοκώστας αναμένεται κατά πληροφορίες να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ’ οίκον στο Μοσχόφυτο Τρικάλων έχοντας τη δυνατότητα να εξέρχεται από αυτή δύο φορές την εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αίτηση αποφυλάκισης ο Νίκος Παλαιοκώστας επικαλέστηκε τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, αλλά και στην συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων της κράτησής του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας θα υποβληθεί σήμερα το πρωί σε προγραμματισμένη αιμοκάθαρση και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο χωριό Μοσχόφυτο, όπου είναι το πατρικό του.

Ο 61χρονος, σήμερα, Παλαιοκώστας συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006 έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας πάνω σε μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς.

Ποιος είναι ο «Φαντομάς» των Τρικάλων

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα αρχίσει να επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εγκληματική σταδιοδρομία του.

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την ομάδα Παλαιοκώστα.

Μόνο μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές να είναι ο οργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του αδερφού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι που έγιναν τον Ιούνιο του 2006.

Ο καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες.

Να σημειωθεί πως ο Νίκος Παλαιοκώστας είχε κάνει δεκάδες αιτήσεις ολιγοήμερης άδειας ωστόσο απορρίφθηκαν όλες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ