Ισπανία: Η τουριστική περίοδος το καλοκαίρι ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη


Η τουριστική περίοδος ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στην Ισπανία, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες βραχυπρόθεσμα, καθώς ο τομέας απέχει μακράν από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, δήλωσε σήμερα η οργάνωση εργοδοτών Exceltur.

Σύμφωνα με την Exceltur, η τουριστική δραστηριότητα απέφερε έσοδα 42,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο του καλοκαιριού του 2019 (-27%), αλλά μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμενε η εργοδοτική οργάνωση (-34,9%).

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την οργάνωση, εξηγείται από το βάρος του τοπικού τουρισμού. Οι Ισπανοί, στη μεγάλη τους πλειονότητα, έμειναν στην Ισπανία το καλοκαίρι, δίνοντας “καθοριστική ώθηση” στο εθνικό τουριστικό τομέα.

Σε σχέση με το 2019, τα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό αυξήθηκαν κατά 3,4%. Αντίστροφα, αυτά που προήλθαν από τους ξένους τουρίστες παρέμειναν πολύ μακριά από το επίπεδο προ κρίσης (-48,5%), κυρίως λόγω της απουσίας Βρετανών τουριστών.

Σύμφωνα με την Exceltur, το ακαθάριστο εγχώριο τουριστικό προϊόν της Ισπανίας αναμένεται να φτάσει τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Το επίπεδο αυτό “πλησιάζει αυτό του 2003” αλλά είναι χαμηλότερο κατά 43,9% του επιπέδου του 2019, διευκρινίζει η εργοδοτική οργάνωση που συνιστά “προσοχή” όσον αφορά τις προβλέψεις αυτές.

“Χάρη στον μαζικό εμβολιασμό”, “πλησιάζουμε την αναμενόμενη ανάκαμψη” μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά αυτή η ανάκαμψη “παραμένει πολύ άνιση ανάλογα με τους τομείς, τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς”, εξηγεί η Exceltur.

Η κυβέρνηση όρισε στόχο να προσελκύσει σχεδόν 45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες φέτος, δηλαδή το ήμισυ σχεδόν του όγκου που επιτεύχθηκε το 2019. Ο στόχος μοιάζει στο εξής ανέφικτος, καθώς μόνο 15 εκατομμύρια είσοδοι καταγράφηκαν τους οκτώ πρώτους μήνες.

Ο τουρισμός είναι στρατηγικός τομέας για την Ισπανία, η οποία αποτελεί δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως μετά τη Γαλλία. Πριν από την πανδημία, αντιπροσώπευε το 12% του ΑΕΠ και συγκέντρωνε το 13% των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ