Μακρά Covid: Η αιτία μπορεί να έχει αποκαλυφθεί σε νέα έρευνα ενώ συνιστώνται περαιτέρω μελέτες


Μακρά Covid: Τα παρατεταμένα συμπτώματα της COVID-19 σε “μακρινούς μεταφορείς” μπορεί να προκληθούν από υπερφόρτωση φλεγμονωδών κυττάρων “παγιδευμένων” μέσα σε αδιάλυτους μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Stellenbosch στη Νότια Αφρική. Η καθηγήτρια Resia Pretorius, μέλος του Τμήματος Φυσιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, κατέληξε στο εύρημα με την ερευνητική ομάδα της, ενώ μελετούσε μικροθρόμβους σε δείγματα αίματος ατόμων με «μακρά COVID».

«Βρήκαμε υψηλά επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών μορίων εγκλωβισμένων σε μικρούς θρόμβους που υπάρχουν στο αίμα ατόμων με μακρά COVID», δήλωσε η Πρετόριους σε δελτίο τύπου. “Μερικά από τα παγιδευμένα μόρια περιέχουν πρωτεΐνες πήξης όπως το ινωδογόνο, καθώς και άλφα (2) -αντιπλασμίνη”.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα “μακράς COVID” μπορεί να προκληθούν από παγιδευμένα φλεγμονώδη κύτταρα σε μικρούς θρόμβους αίματος. Το ινωδογόνο είναι μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων, ενώ το μόριο, Alpha (2) -αντιπλασμίνη, αποτρέπει τη διάσπαση των θρόμβων αίματος, εξήγησαν οι συγγραφείς στην ανακοίνωση.

Συνήθως, το σώμα είναι σε θέση να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της διαδικασίας πήξης του αίματος (πάχυνση του αίματος για να αποφευχθεί η απώλεια αίματος μετά από τραυματισμό) και της ινωδόλυσης (η διάσπαση του ινώδους στο αίμα για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων αίματος), σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα άλφα (2) -αντιπλασμίνης στο αίμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID-19 και όσων αντιμετωπίζουν «μακρά COVID», η ικανότητα του σώματος να διασπάσει τους θρόμβους εμποδίζεται σημαντικά, εξήγησαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης μια σημαντική ανακάλυψη, ότι τα δείγματα πλάσματος αίματος που συλλέχθηκαν από ασθενείς με οξεία COVID-19 και “μακρά COVID” συνέχισαν να εναποθέτουν αδιάλυτα σφαιρίδια στο κάτω μέρος των σωλήνων δειγμάτων. Η ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι βρήκε αυτούς τους μικροθρόμβους σε δείγματα αίματος ασθενών με COVID, βοηθώντας στην επίλυση ενός άλλου αινιγματικού συστατικού της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη. «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταυτόχρονη παρουσία επίμονων ανώμαλων μικροθρόμβων και ενός παθολογικού ινωδολυτικού συστήματος», ανέφεραν οι συγγραφείς στην έκθεσή τους.

Οι ερευνητικές ομάδες ανέφεραν ότι αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι η COVID-19 και η «μακρά COVID» είχαν σημαντικές παθολογίες καρδιαγγειακής και πήξης. Συνιστούσαν περαιτέρω έρευνα για θεραπείες για την υποστήριξη του συστήματος πήξης και του ινωδολυτικού συστήματος σε ασθενείς με συμπτώματα «μακράς COVID».

Ο Δρ. Aaron Glatt επικεφαλής λοιμωξιολόγος στο Mount Sinai South Nassau, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά είπε στο Fox News: Ετοιμαστείτε να πάρετε ένα χάπι COVID. Η μελέτη δείχνει ότι το αντι-ιικό χάπι της Merck μειώνει τη νοσηλεία και τον θάνατο κατά 50% “Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον αλλά πολύ προκαταρκτικό εύρημα που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω πριν οποιαδήποτε κλινική δράση που μπορεί να αναληφθεί με βάση αυτά τα δεδομένα».

Ο επιδημιολόγος του νοσοκομείου πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη κατανόηση της μακράς COVID με κανένα τρόπο, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σημαντική και κοινή επιπλοκή της ασθένειας COVID- 19».

Η μελέτη αξιολογήθηκε από ομοτίμους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Diabetology τον Αύγουστο του 2021.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ