Τσίπρας σε Ερντογάν: Δεν παρασυρόμαστε, είμαστε δύναμη σταθερότητας

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη νέα επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, έχοντας και την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιώντας όμως πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της “Νότιας Κύπρου” με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί πηγή απειλής και κινδύνου πρωτίστως γι’ αυτές», είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. 

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόδρος επιλέγει να εκτοξεύσει νέες απειλές τη στιγμή όπου Γαλλία και Ιταλία μέσω Total και ENI εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here