Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κρήτη: Ήταν «ιαπωνικού τύπου» – «Πιθανολογούμε ότι είναι ο κύριος»


Σεισμός Κρήτη: Είμαστε σε φάση έξαρσης των σεισμικών φαινομένων στον ελλαδικό χώρο ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Από πλευράς σχηματοποίησης της χθεσινής σεισμικής δόνησης των 6.3 Ρίχτερ στη Κρήτη, μπορούμε να μιλάμε για έναν σεισμό «ιαπωνικού τύπου», επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Σε σχέση με την μετασεισμική ακολουθία συνέστησε υπομονή για τα επόμενα 24ωρα, τονίζοντας ότι ακόμη και τα καταγραφικά μηχανήματα στο νοτιότερο σημείο της περιοχής είναι εκτός εμβέλειας από το επίκεντρο το συγκεκριμένο στο θαλάσσιο χώρο, άρα μικροί μετασεισμοί μπορεί να συμβαίνουν και να μην καταγράφονται.

Στατιστικά πιθανολογούμε, είπε ότι είναι ο κύριος σεισμός και ότι μπορεί να έχουμε μετασεισμούς ακόμη και 5.5 Ρίχτερ αλλά το φαινόμενο με τρεις σεισμούς σε 1,5 χρόνο άνω των 6 Ρίχτερ στη Κρήτη με τον έναν πάνω στη στεριά στο Αρκαλοχώρι , πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά.

Παρότι στατιστικά φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερο γεγονός μετά από τρία γεγονότα τέτοιας έντασης, εντούτοις δεν το αποκλείει. Γενικά πάντως είπε ο κ. Παπαδόπουλος , είμαστε σε φάση έξαρσης των σεισμικών φαινομένων, ιδίως στον ελληνικό χώρο, κάτι απολύτως φυσιολογικό στους κυκλικούς δεκαετιών χρόνους μετά από ηρεμία, ένταση και ξανά σε σχετική ηρεμία σταδιακά.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέλυσε την διαφορετική συμπεριφορά του σεισμού με τα κύματα του χθες, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, σε σχέση με αυτόν του Αρκαλοχωρίου, ενώ δήλωσε πως είναι άγνωστο πεδίο αν και πως επηρεάζονται όλες οι περιοχές με τα ρήγματα τους και συνολικά το ελληνικό τόξο από μια τέτοια συνολική δραστηριότητα.

Μίλησε ακόμη για την εκδήλωση στο χθεσινό σεισμό του μικρού τσουνάμι και επεσήμανε την ανάγκη ετοιμότητας στον Ελλαδικό χώρο σε επίπεδο πρόληψης σε περιφέρειες και δήμους με βάση το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Πηγή: neakriti.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ