Τρίκαλα: Εξαρθρώθηκε σπείρα με αδυναμία σε… πίνακες και εικόνες (pics)

Μέχρι το Καρπενήσι είχε πλοκάμια η σπείρα που είχε αδυναμία σε πίνακες και τιμαλφή – Δώδεκα περιπτώσεις ληστειών και κλοπών με λεία που ξεπερνά τα 370.000 ευρώ

Στη δημοσιότητα έδωσε το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας που ενέχεται σε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 10 μέλη της με τα πλοκάμια να αγγίζουν και την πόλη του Καρπενησίου, καθώς διάφορα αντικείμενα και χρήματα  βρέθηκαν και εκεί στο σπίτι ενός εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα φαίνεται ότι είχε αδυναμία σε πίνακες και εικόνες και γενικά σε αντικείμενα που είχαν ιδιαίτερη αξία τα οποία και αφαιρούσαν από τις «επιδρομές» τους στα διάφορα σπίτια.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Διακριβώθηκε μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές των Τρικάλων.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν 10 μέλη της, ηλικίας από 26 έως 48 ετών.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων μελών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική ομάδα, της ληστείας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράβασης του νόμου περί ραδιοσταθμών, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που συλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του 2017, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών-διαρρήξεων σε οικίες και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους  (mondus operandi), τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν συνήθως τις πρωινές ώρες σε περιοχές του νομού Τρικάλων, χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» οχήματα και κατόπτευαν οικίες, πρόσφορες για διάρρηξη.

Μάλιστα, σε όλα τα στάδια της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, τα ενοικίαζαν, χρησιμοποιώντας στοιχεία συγγενικών τους ή άλλων προσώπων και τα ενάλλαζαν μεταξύ τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθιστώντας δυσχερή τη συσχέτισή τους με τις υπό έρευνα περιπτώσεις.

Επιπλέον, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φορούσαν γάντια.

Στη συνέχεια, αφού αντλούσαν πληροφορίες σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, εισέρχονταν στις οικίες που επέλεγαν, διαρρηγνύοντας με ιδιαίτερη προσοχή σημεία εισόδου προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τους (συναγερμοί).

Ακολούθως, η «λεία» που αποκόμιζαν αφορούσε κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 370.000 ευρώ.

Συνολικά εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας, το διάστημα από 20 Αυγούστου 2017 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018, διέπραξαν 8 ληστείες, από τις οποίες 3 τετελεσμένες και 5 απόπειρες, καθώς και 4 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών σε Τρίκαλα, Καρπενήσι και Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρπενησίου και αστυνομικούς του Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • επτά εικόνες Αγίων, τέσσερα Ιερά Ευαγγέλια και διάφορα άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα,
 • επτά πόρπες ζωνών,
 • κοσμήματα και τιμαλφή,
 • ρολόγια χειρός,
 • φορητοί ασύρματοι,
 • τσάντες,
 • πορτοφόλια,
 • το χρηματικό ποσό των 2.845 ευρώ,
 • 53 κέρματα διαφόρων χωρών,
 • 19 κινητά τηλέφωνα,
 • 12 κάρτες sim,
 • φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb),
 • είδη ένδυσης και υπόδησης,
 • πτυσσόμενη ράβδος,
 • σουγιάς,
 • δύο κουκούλες προσώπου (full face),
 • πλήθος εργαλείων και άλλων μικροαντικειμένων.

Μέρος των παραπάνω κατασχεθέντων αντικειμένων προέκυψε ότι αποτελούν προϊόντα κλοπής.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων, προκειμένου να διερευνηθεί ολόκληρο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της σπείρας, η τυχόν διασύνδεσή τους με άλλους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους στη διάπραξη και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here