Ήπαρ παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με το λίπος στο συκώτι


Η ηπατική νόσος συνδέεται συνήθως με τον αλκοολισμό ή την ηπατίτιδα. Όμως η παχυσαρκία και ο διαβήτης γίνονται ακόμη πιο τρομερή απειλή για δυνητικά θανατηφόρα ηπατική βλάβη, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου σχεδόν επτά φορές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Αλλά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Από την στιγμή που θα εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με λιπώδη ηπατική βλάβη, θα αντιμετωπίζετε βαθιά προβλήματα, προειδοποίησε η συν-ερευνήτρια Δρ. Jeanne Clark, διευθύντρια γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, Md.

Πώς δημιουργείται η ηπατική νόσος

Η πάθηση εμφανίζεται όταν το περιττό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και τελικά ουλές, είπε ο Clark. “Είναι παρόμοιο με το φουά γκρα ή το πατέ, το οποίο προκαλείται από την υπερβολική διατροφή με πάπιες ή χήνες. Τους ταΐζουν με πολλούς υδατάνθρακες, δημητριακά, αρκετά γρήγορα. Ξεπερνά το μεταβολικό σύστημα στο συκώτι και ρίχνουν το λίπος ακριβώς στο συκώτι.” Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο πάσχει από λιπώδη ηπατική νόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ένα άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη σημείωσε ότι η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος έχει ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως κύρια αιτία δημιουργίας ουλών στο ήπαρ και την κύρια αιτία για τη μεταμόσχευση ήπατος.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. “Ο μέσος άνθρωπος, ακόμη και πολλοί γιατροί, δεν εκτιμούν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου μεταξύ των ασθενών που είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη τύπου 2 και έχουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν σιωπηλή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο που μπορεί να είναι θανατηφόρα τελικά”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι ουλές που σχετίζονται με το λίπος προχωρούσαν στο ήπαρ, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως εσωτερική αιμορραγία, υπερβολικό υγρό και ψυχική σύγχυση που προκαλείται από συσσώρευση τοξινών στο σώμα και τον εγκέφαλο, είπε ο Clark. Καθώς η λιπώδης νόσος του ήπατος εξελίσσεται, οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη να προσέχουμε όταν κάποιος είναι παχύσαρκος και έχει διαβήτη.

Ωστόσο, δεν θα εξελιχθούν όλοι με λιπώδες ήπαρ σε ηπατική νόσο. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος δεν θα εμφανίσουν ποτέ φλεγμονή και ουλές, αλλά ένα υποσύνολο – πιθανώς κάπου στο 20% έως 30% – θα αναπτύξει ουλές. Δεν ξέρουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς θα έχουν πάντα μόνο λίπος και τίποτα περισσότερο και άλλοι θα συνεχίσουν σε τραυματισμό, φλεγμονή και ουλές. Η απώλεια βάρους είναι αυτή τη στιγμή μία από τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Υπάρχουν καλά δεδομένα για να δείξουμε εάν υπάρχει λίπος στο συκώτι, η απώλεια βάρους μπορεί να εξαφανίσει αυτό το λίπος. Δυστυχώς, το είδος της απώλειας βάρους που απαιτείται δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να χάσουν πολλά κιλά και να το διατηρήσουν. Πιθανότατα πρέπει να χάσετε το 10% του σωματικού σας βάρους και να το διατηρήσετε, και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το κάνετε. Επί του παρόντος δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες θεραπείες που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ