Τη «χρυσή τομή» αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων


Πίεση στις τράπεζες για να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασκεί η κυβέρνηση

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων και μείωση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έχει ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από πιστωτικά ιδρύματα, περικειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της επιβράδυνσης του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2021.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως ήρθε η ώρα οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να ανταποδώσουν τη στήριξη που έχουν λάβει από το δημόσιο το τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αυτό που υπογραμμίζουν από το οικονομικό επιτελείο είναι πως οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας διαθέτουν αξιόχρεο και μπορούν να δανειστούν και μέσω των διεθνών αγορών μέσω της έκδοσης ομολόγων, ενώ οι πιο μικρές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και ταυτόχρονα είναι κλειστή και η κάνουλα από τις τράπεζες. Παράλληλα αναφέρουν πως τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν δανειστεί με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο, συμμετέχοντας στα έκτακτα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντλώντας φθηνή ρευστότητα ύψους 40 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη μη παροχή δανείων από τράπεζες σε μικρές επιχειρήσεις, για την υλοποίηση σχεδίων που έχουν την έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο.

Ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι θα κάνει ειδική συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα διευκρινίζοντας ότι θεσμικά, διά νόμου επιβολή, δεν υπάρχει. Επίσης ανέφερε ότι ενθαρρύνει απολύτως τα τραπεζικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν τα εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο προγράμματα. Εάν χρειαστεί, κατέληξε, θα σχεδιάσουμε ένα περαιτέρω εργαλείο, μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, ειδικά προσανατολισμένο σε αυτόν τον σκοπό.

Ο φόβος των «κόκκινων» δανείων

Από την πλευρά τους οι τράπεζες επεξεργάζονται ένα πλέγμα προτάσεων, στις οποίες θα παρέχονταιεγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου, με τους τραπεζίτες να ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων και γι’ αυτό το λόγο οι χορηγήσεις θα γίνουν με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών θα συνεχισθούν εντατικά τις επόμενες ημέρες, αφού μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διοχέτευση προς τις επιχειρήσεις μέρους των δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ