Κυβέρνηση ΗΠΑ: Η αμερικανική επιτροπή συνιστά το εμβόλιο Covid της Pfizer για μικρότερα παιδιά


Κυβέρνηση ΗΠΑ: Μια ιατρική επιτροπή συμβούλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Τρίτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τα μικρότερα παιδιά να κάνουν το εμβόλιό τους εντός εβδομάδων. Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά οφέλη – τόσο άμεσα για την υγεία των παιδιών όσο και για τον τερματισμό του σχολείου και άλλων διαταραχών – αντιστάθμισαν τους γνωστούς κινδύνους. Μετά από μια ημέρα παρουσιάσεων και συζήτησης, η τελική ψηφοφορία ήταν 17 υπέρ και μία αποχή.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία συγκάλεσε τη συνάντηση, αναμένεται να δώσει το επίσημο πράσινο φως σύντομα, καθιστώντας 28 εκατομμύρια νέους Αμερικανούς επιλέξιμους για τη λήψη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου όταν ακούω για παιδιά που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, που έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά την COVID τους και παιδιά πεθαίνουν», είπε η Amanda Cohn των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι οποίοι ψήφισαν ναι.

«Ποτέ δεν ξέρεις τα πάντα — το ερώτημα είναι πότε ξέρεις αρκετά», είπε ο Paul Offit, παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, ο οποίος ψήφισε επίσης ναι, αλλά σκέφτηκε το γεγονός ότι πληρέστερα δεδομένα ασφάλειας θα γίνουν διαθέσιμα με την πάροδο του χρόνου.

Πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μπορούν να ωφεληθούν και ότι ο θεωρητικός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, η πιο ανησυχητική παρενέργεια, θα ήταν πιθανώς πολύ χαμηλός, δεδομένης της μειωμένης δόσης των 10 μικρογραμμαρίων, σε σύγκριση με 30 μικρογραμμάρια στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, αρκετοί ειδικοί υπέκυψαν εν μέρει στις ψήφους τους λέγοντας ότι δεν θα ευνοούσαν τις ευρείες εντολές εμβολίων στα σχολεία και ότι το εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει προσωπική απόφαση για τις οικογένειες.

Νωρίτερα, ο κορυφαίος επιστήμονας εμβολίων της FDA, Πίτερ Μαρκς, είπε ότι τα μικρότερα παιδιά «απέχουν πολύ από το να γλιτώσουν από τη ζημιά της Covid-19», προσθέτοντας ότι, σε αυτήν την ομάδα, υπήρξαν 1,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 8.300 νοσηλείες, περίπου το ένα τρίτο των οποίων απαιτούσαν εντατική φροντίδα. Υπήρξαν επίσης περίπου 100 θάνατοι, γεγονός που την καθιστά μια μια κορυφαία 10 κύρια αιτία   θανάτου, πρόσθεσε.

Σπάνιες παρενέργειες – Μια ανάλυση της Pfizer που δημοσιεύτηκε από τον FDA πριν από τη συνάντηση έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 90,7 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19. Ο επιστήμονας του FDA, Χονγκ Γιανγκ, παρουσίασε ένα μοντέλο κινδύνου-οφέλους που έδειξε ότι με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης, το εμβόλιο θα αποτρέψει πολύ περισσότερες νοσηλείες από την Covid από ό,τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν από τη μυοκαρδίτιδα.

Εάν η μετάδοση στην κοινότητα μειωνόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να αλλάξει – αλλά ακόμη και τότε ο εμβολιασμός μπορεί να αξίζει τον κόπο λόγω των μακροπρόθεσμων κινδύνων που συνδέονται με μη νοσηλευόμενα κρούσματα, πρόσθεσε. Αυτά περιλαμβάνουν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή μετα-ιική επιπλοκή, η οποία έχει επηρεάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά όλων των ηλικιών και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 46.

Στην κλινική της δοκιμή, η Pfizer αξιολόγησε δεδομένα ασφάλειας από συνολικά 3.000 εμβολιασμένους συμμετέχοντες, με τις πιο κοινές παρενέργειες ήπιες ή μέτριες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκό πόνο και ρίγη. Δεν υπήρχαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (φλεγμονή γύρω από την καρδιά), αλλά οι ειδικοί συμφώνησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές της μελέτης για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες.

Ο Matthew Oster, ένας ερευνητής του CDC, έδωσε μια παρουσίαση σχετικά με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής σχετικά με αυτές τις παρενέργειες μεταξύ των ομάδων που είναι ήδη επιλέξιμες για εμβόλια.

Από 877 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ηλικίας κάτω των 29 ετών που προκλήθηκαν από το εμβόλιο, 829 νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία πήρε εξιτήριο αλλά πέντε παραμένουν στην εντατική. Το ποσοστό θα είναι πιθανώς χαμηλότερο στην ηλικιακή ομάδα πέντε έως 11 ετών από ό,τι μεταξύ των εφήβων ανδρών, επειδή πιστεύεται ότι συνδέεται με την τεστοστερόνη.

Η επιτροπή στάθμισε αυτόν τον θεωρητικό κίνδυνο έναντι της πρόληψης της Covid, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πιο συχνή και σοβαρή μυοκαρδίτιδα. Η συνάντηση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδύονται από το τελευταίο τους κύμα που οδηγείται από την παραλλαγή Delta.

Συνολικά, το 57 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πίσω από κάθε άλλη χώρα της G7 σε ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ