Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται τυχαία με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε μερικούς ανθρώπους


Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να ελέγξει τη μόλυνση Τα γενετικά στοιχεία υποδηλώνουν μια περιστασιακή σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της θνησιμότητας σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με ερευνητές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ως στόχο να προσδιορίσει εάν η γενετική προδιάθεση για υψηλά επίπεδα βιταμίνης D παίζει ρόλο στη συνολική υγεία κάποιου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 33 προοπτικές μελέτες – συμπεριλαμβανομένης της UK Biobank, της Ευρωπαϊκής  Προοπτικής  Έρευνας στη μελέτη του καρκίνου και της διατροφής στις καρδιαγγειακές παθήσεις  European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cardiovascular Disease study (EPIC-CVD) και 31 μελετών από τη Vitamin D Studies Collaboration (VitDSC) – η ομάδα διεξήγαγε τόσο παρατηρητικές όσο και γενετικές αναλύσεις. Ανέλυσαν δεδομένα από 386.406 άτομα μέσης ηλικίας με ευρωπαϊκή καταγωγή. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 9,5 χρόνια, δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή και υποβλήθηκαν σε έγκυρες μετρήσεις 25(OH)D. Η κύρια κυκλοφορούσα μορφή της βιταμίνης D, η 25(OH)D, μετράται με εξέταση αίματος.

Από τους 386.406 ασθενείς, 33.546 άτομα εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, 18.166 άτομα έπαθαν εγκεφαλικό και 27.885 άνθρωποι πέθαναν.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο των επιπέδων της βιταμίνης D σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τυχαιοποίηση Μεντελιανή – μια διαδικασία που χρησιμοποιεί γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται ειδικά με μια συγκεκριμένη έκθεση για να συγκρίνουν γενετικά καθορισμένες υποομάδες πληθυσμού με διαφορετικά μέσα επίπεδα έκθεσης. Αναλύοντας μετρήσεις 25(OH)D, οι συγγραφείς δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης για υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του θανάτου. Ωστόσο, για τους συμμετέχοντες με ανεπάρκεια βιταμίνης D – χαμηλότερη από 25 nanomoles ανά λίτρο – η ομάδα είπε ότι οι γενετικές αναλύσεις παρείχαν ισχυρές ενδείξεις για μια αντίστροφη σχέση μεταξύ χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας και γενετικής προδιάθεσης για υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Υπήρχε επίσης μια σχέση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης για 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο υψηλότερα επίπεδα 25(OH)D και κατά 30% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, αν και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή μόνο σε άτομα με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 40 νανογραμμομόρια ανά λίτρο.

«Οι στρωματοποιημένες αναλύσεις τυχαιοποίησης Μεντελιανού υποδεικνύουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων 25(OH)D και της θνησιμότητας για άτομα με χαμηλή κατάσταση βιταμίνης D», έγραψαν. Επικίνδυνες δόσεις βιταμινών Σημειώθηκαν ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ότι η ανάλυση περιελάμβανε αποκλειστικά μεσήλικες συμμετέχοντες ευρωπαϊκών καταβολών. Ωστόσο, αυτά τα συμπεράσματα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς έχουν επιπτώσεις στο σχεδιασμό δοκιμών συμπληρωμάτων βιταμίνης D και πιθανές στρατηγικές πρόληψης ασθενειών.

Η βιταμίνη D είναι τόσο θρεπτικό συστατικό όσο και ορμόνη που παράγει το σώμα μας και παράγεται ενδογενώς όταν οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) από το ηλιακό φως χτυπούν το δέρμα και πυροδοτούν τη σύνθεση της βιταμίνης D, σύμφωνα με το Εθνικά Ινστιτούτα Γραφείου Υγείας  Συμπληρωμάτων Διατροφής National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

Ενώ η βιταμίνη D – ή η καλσιφερόλη – είναι γνωστό ότι βοηθούν το σώμα να απορροφήσει και να διατηρήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο, το T.H του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το Chan School of Public Health σημειώνει ότι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να βοηθήσει στον έλεγχο των λοιμώξεων και στη μείωση της φλεγμονής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ