Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να φεύγουνε το συντομότερο δυνατό


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας σε συγκέντρωση στην Χαλκίδα, απ’ όπου δήλωσε ότι ξεκινά μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ενόψει του τρίτου συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό για την «δραματική πορεία» της πανδημίας, για την «ακρίβεια που σαρώνει» καθώς και για την «εγκατάλειψη» των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές, κατηγορώντας τον για «κυνισμό» και «ανεπάρκεια». Συγχρόνως, προσκάλεσε όλους τους «προοδευτικούς» πολίτες να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να «νικήσει» στην επόμενη εκλογική μάχη, ενώ δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να φεύγουνε το συντομότερο δυνατό».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αφού όπως είπε, «κάθε εβδομάδα 400 οικογένειες χάνουν τους ανθρώπους τους», έδειξε τον πρωθυπουργό ως τον μόνο «υπεύθυνο γι΄αυτήν την αποτυχία». «Αυτός που έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τους πολίτες ότι δεν ευθύνεται κανένας άλλος αλλά αυτοί. Αυτός που έχει σφυρίξει τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας. Αυτός που συνειδητά έχει αφήσει το ΕΣΥ σήμερα με 2.500 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς απ’ ό,τι το 2019», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να του προσάψει επίσης ότι χρησιμοποίησε δημόσια κεφάλαια «για να μετατρέψει τις πολύτιμες καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου, σε καμπάνιες λιβανίσματος του εαυτού του στα ΜΜΕ», ότι ο ίδιος έσπαγε τα μέτρα που θέσπιζε η κυβέρνηση «οργανώνοντας κορονογλέντια, που στοχοποίησε τη νέα γένια για την εξάπλωση της πανδημίας, που βλέπει στη μισή Ελλάδα ψεκασμένους, ενώ έχει στα τρία πιο κρίσιμα Υπουργεία τα παιδιά του Καρατζαφέρη, τους ψεκαστήρες του ΛΑΟΣ».

«Ο βασικός υπεύθυνος για τη δραματική πορεία της πανδημίας είναι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα με τον τρόπο που πολιτεύεται, που κυβερνά, που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή που προτάσσει το μικροκομματικό του συμφέρον βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι «σήμερα, βιώνουμε την πιο ωμή απόδειξη της απόλυτης ανεπάρκειας και του κυνισμού του».

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για κατάρρευση του “πιο ισχυρού τείχους ανοσίας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί απέναντι στη πανδημία, της εμπιστοσύνης των πολιτών”, καταλογίζοντας μάλιστα στον πρωθυπουργό ότι έκανε “την πανδημία ευκαιρία για δουλειές και εκδουλεύσεις” και υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 18μηνο πάνω από 2 δισ. έχουν εκταμιευθεί ως απευθείας αναθέσεις σε “ημέτερους και γαλάζια παιδιά”.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά και στην πρόταση για διενέργεια εξεταστικής για τα 40 δισ. που δόθηκαν σε Μέσα Ενημέρωσης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να αλλάξει το πλαίσιο γιατί φοβάται και δεν το αντέχει».

Συνεχίζοντας το «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «στη θέση της πειθούς μπαίνει ο διχασμός, ένα εργαλείο για να αποποιηθούν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην επικαιρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε στο «έλεος» τους εποχικούς πυροσβέστες, ένας από τους οποίους σήμερα έπεσε «θύμα του αυταρχισμού και της ωμής βίας του επιτελικού κράτους, όπως άφησε και τους υγειονομικούς» και χαρακτήρισε αθλιότητα αυτό που συνέβη με την Εκκλησία.

«Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κυνική, χυδαία, επικίνδυνη. Ήρθε η ώρα να το πούμε καθαρά. Αν δεν μπορούν να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, αν δεν μπορούν να πείσουν για τους εμβολιασμούς, αν δεν μπορούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αν δεν μπορούν να πούνε την αλήθεια στο λαό, αν δεν μπορούν να ενώσουν την ελληνική κοινωνία αλλά μόνο τη διχάζουν, ήρθε η ώρα να φεύγουνε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Η απειλή της ακρίβειας που σαρώνει

Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Χαλκίδα, έστρεψε την προσοχή του στο κύμα ακρίβειας, κάνοντας λόγο για μια άλλη «απειλή στην κοινωνία μας, την απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης, την απειλή της φτώχειας, της νέας υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων». Όπως σημείωσε, πρόκειται για κάτι που αφορά «κάθε νοικοκυριό, την μεσαία τάξη και όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας», υπογραμμίζοντας ότι «και εδώ, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος: Άρνηση της πραγματικότητας, ψέματα, ανεπάρκεια στη λήψη μέτρων, αποποίηση ευθυνών».

Περιέγραψε, δε, με τα πιο μελανά χρώματα την παρούσα κατάσταση, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην «υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας» και στο «εξοργιστικό γεγονός ότι στη χώρα που είναι “πρωταθλητές” Ευρώπης στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση της αποφασίζει να εκχωρήσει νύχτα το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «χυδαίο ψέμα τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προστασία των πολιτών και παρέπεμψε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσε στη ΔΕΘ», όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά εισοδήματα, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και την επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης, την επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν όσο διαρκεί η πανδημία και διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

«Για όσα τραγικά συμβαίνουν εδώ και δύο χρόνια στο χώρο της δημόσιας υγείας, δε φταίει η κυβέρνηση, η πανδημία είναι παγκόσμια. Για όσα τραγικά ζήσαμε με τις πρωτοφανείς σε έκταση φωτιές, δε φταίει η κυβέρνηση, φταίει η κλιματική κρίση. Για το γεγονός ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια δε φταίει η κυβέρνηση είναι γενικό φαινόμενο», δήλωσε και σχολίασε: «Αν δε φταίει σε τίποτα, να μην την εκλέγουμε, να τραβάμε έναν κλήρο αφού όλα τα καθορίζουν οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις».

«Αυτό είναι το αφήγημα που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης: για όλα φταίει κάποιος άλλος. Αλλά δε φταίει κάποιος άλλος, είναι θέμα σχεδιασμού, σοβαρότητας και βούλησης. Και δυστυχώς τίποτα από αυτά τα τρία δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη «ενσυναίσθησης και κατανόησης της πραγματικότητας, γιατί μεγαλώσανε και ζούνε σα πρίγκιπες, έξω από την καθημερινότητα των πολλών».

«Είναι ηθική υποχρέωση αυτής της πολιτείας να δώσει λύσεις στο σήμερα στην Εύβοια και να οργανώσει το αύριο»

Απευθυνόμενος, δε, στους πολίτες της Εύβοιας, είπε πως βιώνουν αυτή την «απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης, μιας κυβέρνησης που ακόμα και μετά από αυτή την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού, δεν έχει φιλοτιμηθεί να κάνει μισή ενέργεια για την ανακούφιση των περιοχών και των πληγέντων».

«Ένας πρωθυπουργός που τον έχουμε δει να ποζάρει, να βγάζει σέλφι, να πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο διακοπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, δεν βρήκε μισή ώρα από το πρόγραμμά του για να περπατήσει στα καμένα της βόρειας Εύβοιας, να μιλήσει στους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους. Ούτε μισή ώρα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε στις «καθυστερήσεις» στα αντιπλημμυρικά και στη στήριξη των πολιτών που υπέστησαν καταστροφές.

«Είναι ηθική υποχρέωση αυτής της πολιτείας να δώσει λύσεις στο σήμερα και να οργανώσει το αύριο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Εύβοια οφείλει να μείνει στο χάρτη να μην γίνει μια μαύρη κουκκίδα», ενώ παράλληλα έκανε εκτεταμένη αναφορά στις «συγκεκριμένες προτάσεις-δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την περιοχή.

Από τη θέσπιση «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης άμεσα και άμεση αποζημίωση για όσους έχασαν τα σπίτια τους και γι’ αυτούς που έχασαν τα μέσα παραγωγής τους», στην «αυτονόητη κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων», μέχρι το σχέδιο για την «στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους και την πρόσληψη δασεργατών – ρητινοκαλλιεργητών των πληγεισών περιοχών για μία πενταετία για εργασίες στα καμένα δάση».

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για ανάγκη κινήτρων «δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον Τουρισμό και στήριξης των υφιστάμενων που έχουν πληγεί και εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στη βιομηχανική ζώνη του Μαντουδίου», για το σχέδιο «επαναφοράς του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα Ψαχνά, τον επανασχεδιασμό της τοποθέτησης μονάδων ΑΠΕ και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντί για όπλο στα χέρια της χώρας γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, λάφυρο για τις ορέξεις μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Τέλος, είπε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει την Ίδρυση Ταμείου Περιφερειακών και Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων με διακριτό προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης (στο πρότυπο του προγράμματος Φιλόδημος) για τη χρηματοδότηση Περιφερειών και Δήμων, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να ορίζουν τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Το αντίθετο δηλαδή της σημερινής κατάστασης απόλυτου χάους, όπου την ανασυγκρότηση της Εύβοιας έχει αναλάβει μία επιτροπή που στήθηκε σε μια νύχτα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία νομιμοποίηση, χωρίς καμία εγγυημένη χρηματοδότηση«, σχολίασε.

Μίλησε επίσης, για την «προοπτική μιας καλύτερης Ελλάδας» που κινεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει του συνεδρίου του τον Φλεβάρη, για «μια νέα αρχή με την κοινωνία».

«Με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ξέρει και μπορεί να λύσει τα μεγάλα, τα υπαρξιακά προβλήματα που βρίσκουμε στο δρόμο μας», κατέληξε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ