Κρυολόγημα αυτοφροντίδα: Πώς να επανέλθετε πιο γρήγορα μετά από ένα κρυολόγημα;

Το φθινόπωρο τελειώνει και μπαίνουμε δυναμικά στον χειμώνα. Οι ιώσεις έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και οι περισσότεροι από εμάς, έχουν ήδη περάσει μια – δυο μέρες στο κρεβάτι με μπούκωμα, πονόλαιμο και πυρετό. Γιατί όμως κολλάμε περισσότερες ιώσεις τον χειμώνα; Ο συνδυασμός του πεσμένου ανοσοποιητικού λόγω κούρασης, ο μεγαλύτερος συνωστισμός σε εσωτερικούς λόγω του κρύου και η μη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους αυτούς, μας κάνει πιο ευάλωτους στις ιώσεις.

Υπάρχει όμως όντως τρόπος να αναρρώσουμε γρηγορότερα από ένα κρύωμα ή είναι μύθος; Σε αυτό το σημείο, μάλλον θα σας απογοητεύσουμε, καθώς σύμφωνα με μελέτες, δεν μπορούμε να γλιτώσουμε τον πλήρη κύκλο μιας ίωσης. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι να ανακουφίσουμε κάποια συμπτώματα και ίσως στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αισθανθούμε καλύτερα μερικές ώρες νωρίτερα, απ’ ότι αν δεν ακολουθήσουμε κάποια σπιτική θεραπεία.

Αν θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω:

  • Βιταμίνη C: Ξέρω ότι θα σας ακουστεί σαν κλισέ και ίσως πολύ γνωστό, για να είναι τόσο καλό. Όμως οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C, βοηθάει τον οργανισμό μας να ξεπεράσουμε τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα με γρηγορότερο ρυθμό.
  • Ζεστό μπάνιο: Σίγουρα θα έχετε προσέξει, πως όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, βοηθάει κάπως με τη ρινική συμφόρηση. Αυτό συμβαίνει λόγω των υδρατμών που μαζεύονται κατά τη διάρκεια του μπάνιου μας. Συνεπώς, ένα πολύ ζεστό ντους με κλειστό παράθυρο, είναι ό, τι πρέπει.
  • Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη: Αν έχετε πονόλαιμο, πυρετό ή πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια μιας ίωσης, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη θα βοηθήσουν ώστε και να πέσει ο πυρετός, αλλά και να ανακουφισθεί ο όποιος πόνος αισθάνεστε.
  • Ενυδάτωση: Όταν είμαστε κρυωμένοι, είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι και όχι μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ιώσεις σαν την γαστρεντερίτιδα. Η σωστή ενυδάτωση, βοηθάει στην γενικώς στην γρηγορότερη ανάρρωση, αλλά και στην ανακούφιση του μπουκώματος που αισθανόμαστε.
  • Στοχευμένα σπρέι: Αν έχεις έντονο πονόλαιμο ή αν αισθάνεσαι τη μύτη σου μονίμως βουλωμένη και δεν λειτουργεί τίποτα άλλο, μπορείς να ζητήσεις από το φαρμακείο κάποιο σπρέι, που θα σε βοηθήσει να ανακουφίσεις άμεσα τα συμπτώματα.
  • Σούπες και ζεστά ροφήματα: Αποδεδειγμένα οι σούπες και τα ζεστά ροφήματα, είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που έχουμε στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ιδιαίτερα δραστικά όμως, είναι η κοτόσουπα και το τσάι με μέλι, καθώς το κοτόπουλο αλλά και το μέλι, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλά, πολύ πιο γρήγορα.

Χρησιμοποίησε λοιπόν τα παραπάνω “όπλα”, αλλά αν ο πυρετός δεν πέφτει ή αν οι μέρες περνούν και
δεν αισθάνεσαι καλύτερα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν γιατρό, ώστε να σε βοηθήσει με
την κατάλληλη θεραπεία.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here