Η κυβέρνηση, το εκρηκτικό κοκτέιλ πανδημίας – ακρίβειας και η μάχη να σωθούν τα Χριστούγεννα


Σε πανδημία και οικονομία επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση και σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Η εκτίναξη των θανάτων και των διασωληνωμένων από την μία και η ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από την άλλη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. 

Στο πεδίο της πανδημίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά και ο πρωταρχικός στόχος είναι να σταθεί όρθιο το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. O υπουργός Υγείας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή έκανε δυσοίωνες προβλέψεις και σημείωσε ότι «τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνωμένους», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως είπε το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ το κακό σενάριο θέλει το πικ της έξαρσης του κορονοϊού μετά τα Χριστούγεννα.

Πάντως στην κυβέρνηση εξακολουθούν να αποκλείουν νέο κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας και ελπίζουν όπως τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που τέθηκαν σε ισχύ από χθες θα αναχαιτίσουν τα νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας και έτσι θα σωθούν τα Χριστούγεννα.

Σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορωνοϊό που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των θανάτων και των διασωληνωμένων και να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Στο μέτωπο της οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στη στήριξη των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από τις ανατιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε τριπλό δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» θα διανεμηθεί σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, με το συνολικό του κόστος να ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.

Ετσι θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Επίσης 800.000 ευάλωτοι συνταξιούχοι θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα τον Δεκέμβριο ύψους 250 ευρώ + 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Τέλος 173.000 άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα τον Δεκέμβριο ύψους 250 ευρώ + 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ