Τρία νομοσχέδια φιλοδοξούν να προσελκύσουν επενδύσεις


Τρία νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων φιλοδοξούν να προσελκύσουν επενδύσεις με ταχείς διαδικασίες και πλέγμα κινήτρων. 

Πρόκειται για τα νομοσχέδια των στρατηγικών επενδύσεων και το πλαίσιο των εταιρειών τεχνοβλαστών, της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που αφορά τις λιγνιτικές περιοχές και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «στόχος είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε χώρα επιχειρηματικά φιλική και να βγάλουμε από το μυαλό του οποιουδήποτε επενδυτή πως όταν πας στην Ελλάδα θα μπλέξεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση μιλά με μια γλώσσα, σε μια συχνότητα. Χρησιμοποιούμε πόρους από διαρθρωτικά ταμεία. Ξεκινούν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, θα εκκινήσει και ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων – πρώτη φορά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αυτό ευνοεί την εισροή κεφαλαίων και αφορά κυρίως μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις και το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις έρχεται να απλουστεύσει τις διαδικασίες.

Βάσει αυτού μειώνεται ο όγκος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενώ δίνεται προσωρινή άδεια με δηλωτική πράξη, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να προσλάβουν προσωπικό και να υποβάλουν εντός χρονικού ορίου τα πιστοποιητικά, για να δύνανται εν τω μεταξύ να λειτουργήσουν.
ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολιγνιτοποίησης. Με τις διατάξεις του ρυθμίζονται θέματα γης καθώς και επενδύσεων στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας.

Το νομοσχέδιο που έρχεται εντός του Δεκεμβρίου στη Βουλή είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος. Στόχος είναι να συμπεριλάβει όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να αναπτύξει πολιτικές σε κλάδους που μπορούν να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και στήριξη στις Περιφέρειες, μέσω του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Περιλαμβάνει 13 θεματικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, τα οποία αγγίζουν τους πυλώνες του σχεδίου Πισσαρίδη αλλά και τους πυλώνες του προγράμματος Ελλάδα 2.0 – Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ