Κατάθλιψη: Η ανάγκη να μιλήσουμε για αυτήν


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Janssen Ελλάδος διοργάνωσε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου επιστημονική ενημέρωση και συζήτηση για τη νόσο της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι το 2021 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη στον κόσμο είναι περίπου 280 εκατομμύρια. Σύμφωνα πάλι με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως. Όπως επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Χατζημανώλης, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, «Η κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη ασθένεια και η επιβάρυνση που προκαλεί αυξάνει διαρκώς. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τους ειδικούς». Ο καθηγητής σημείωσε στην παρουσίασή του ότι μέσης βαρύτητας ή σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια υπολογίζεται ότι παρατηρούνται στο 3 – 4% του γενικού πληθυσμού. Εξ αυτών μόνο το 20% υπολογίζεται ότι θα λάβει θεραπεία ενώ το 2% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Για την ανάγκη της ενημέρωσης και τις πρωτοβουλίες της Janssen η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρίας, Κέλυ Σταυροπούλου σημείωσε: «Η έγκυρη ενημέρωση είναι σύμμαχος απέναντι σε μια ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Εμείς στη Janssen έχουμε πάντα στο επίκεντρο το όφελος των ασθενών, στηρίζοντας γιατρούς και φροντιστές. Με την επιστημονική καινοτομία, κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, είμαστε δίπλα στους ασθενείς και την κοινωνία».

Οι συνέπειες της κατάθλιψης:

Σε κάθε περίπτωση η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία πέρα ότι επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εμφανίζεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του αρρώστου και των οικείων του. Ο καταθλιπτικός ασθενής έχει:

  • Προβληματική κοινωνική και εργασιακή συμπεριφορά.
  • Αυξημένη παράλληλη νοσηρότητα με άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις ή παθολογικά νοσήματα.
  • Σοβαρές οικονομικές απώλειες.
  • Αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας.

Επιπλέον, όπως παρουσίασε η κα Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Market Access Director της Janssen φέρνοντας στο επίκεντρο και το οικονομικό κόστος της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, 1 στα 10 άτομα στην Ευρώπη έχει απουσιάσει από την εργασία του λόγω της κατάθλιψης, με μέσον όρο απουσίας, 36 ημέρες ανά επεισόδιο.

Επίσης όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ, μικρό μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία δαπανάται για τις ψυχικές παθήσεις στην Ευρώπη, ενώ η πανδημία της COVID-19 αναμένεται να αυξήσει την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας γενικότερα.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη:

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες, η οποία επιμένει για περισσότερο από δύο βδομάδες. Η νόσος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου, κόπωση, αδράνεια, αίσθημα απελπισίας ή ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Η κατάθλιψη και το οικείο περιβάλλον:

Πέραν του αντίκτυπου που έχει στον ίδιο τον ασθενή, η νόσος αυτή επηρεάζει και το στενό του περιβάλλον. Στη Επιστημονική Ενημέρωση, ο κ. Φωκίων Δημητριάδης, εκπρόσωπος του δικτύου φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, αναφέρθηκε στο αυξημένο βάρος φροντίδας που επωμίζονται οι άτυποι οικογενειακοί φροντιστές που τους καθιστά επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Επίσης μίλησε για τον νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε το 2021 και κατοχυρώνει ορισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Στην φωτογραφία εμφανίζονται κατά σειρά οι Φωκίων Δημητριάδης, Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Ιωάννης Χατζημανώλης, Κέλυ Σταυροπούλου, Μάνος Κουταλάς

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ