Νέες πιέσεις στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος από τις διεθνείς τιμές του αερίου


H ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κινείται σήμερα στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) εν μέσω δημοσιευμάτων πως οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου αδειάζουν με μεγάλη ταχύτητα.

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα πλησιάζει η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο έχει πλέον φτάσει στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμερα η τιμή της χονδρικής στο ρεύμα θα φτάσει στην ελληνική αγορά στα 285,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω του ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και της ανόδου των ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος με ποσό της τάξης των 39 ευρώ ανά μήνα, η οποία όμως καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως και τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής που περιέχουν πλέον τα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, έχουν οδηγήσει ήδη σε υπερδιπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα, καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2.240 kWh καλείται σήμερα να καταβάλει 378 ευρώ (με τη ρήτρα ενεργοποιημένη μόνο τη μισή περίοδο) ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το εκκαθαριστικό τιμολόγιο ήταν στα 240 ευρώ. Άλλος καταναλωτής, σε ιδιώτη πάροχο, με κατανάλωση το τετράμηνο (μέσα Ιουνίου ως μέσα Οκτωβρίου) περίπου 2.600 kWh έλαβε λογαριασμό 470 ευρώ έναντι 215 ευρώ πέρυσι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ