Απαντήσεις Ειδικού: ΄Εάν έχετε απορίες γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή


Απαντήσεις Ειδικού: Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν μερικές τροφές που θα με βοηθήσουν να διασπάσω το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

⇐ Απάντηση:

Η πραγματικότητα είναι ότι η απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς χρειάζεται μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων, η οποία περιλαμβάνει τον συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

Ειδικότερα, είναι σημαντικό να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα τρόφιμα:

Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι: Είναι γεμάτο με προβιοτικά για να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει το φούσκωμα, καθώς επίσης και πρωτεΐνη, ώστε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και να σας κρατήσει χορτάτο για περισσότερο διάστημα.

Αυγά: Επιπλέον, η ισορροπία των απαραίτητων αμινοξέων θα βοηθήσει το σώμα σας να χτίσει αυτούς τους ισχυρούς κοιλιακούς μυς που θα κρατήσουν την κοιλιά επίπεδη και σφριγηλή.

Ψάρι, θαλασσινά, ανάλατοι ξηροί καρποί: μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και της ρύθμισης των επιπέδων ινσουλίνης, με άμεση συνέπεια τη λιγότερη συσσώρευση λίπους.

Βατόμουρα, πράσινα λαχανικά, κινόα: η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθάει στον χορταίνουμε με μικρότερη ποσότητα φαγητού, καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, που αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που φουσκώνει η κοιλιά και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους των τροφών.

Αβοκάντο: Όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και κάλιο, όπου βοηθούν στην αναστολή της αποθήκευσης κοιλιακού λίπους και στην αντιμετώπιση της κατακράτησης. Η κατανάλωση μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σταματήσει την επιθυμία για φαγητό για τις επόμενες 5 ώρες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Είμαι 4 μηνών έγκυος και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν μερικές τροφές που θα με βοηθήσουν να μην έχω τόσο έντονες ναυτίες.

⇐ Απάντηση:

Τι μπορείς να κάνεις για τις ναυτίες και τις ανακατωσούρες της εγκυμοσύνης:

  • Φρέσκο τζίντζερ: Οι φρέσκες ρίζες τζίντζερ είναι γνωστές για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές και στην αντιμετώπιση της ναυτίας, οπότε δεν χάνετε κάτι να τις καθαρίσετε και να τις προσθέσετε στον φρέσκο χυμό ή στις σαλάτες σας!
  • Τρώτε με πρόγραμμα και ρυθμό: Ακόμα κι αν δεν πεινάτε, βάλτε ένα πρόγραμμα στα γεύματά σας και ακολουθείτε το πιστά. Γιατί όταν αφήνετε τον εαυτό σας να πεινά πέφτει το ζάχαρο και τα στομαχικά υγρά δημιουργούν τάσεις εμετού.
  • Αποφύγετε τα καυτερά και τα πικάντικα, τα τηγανιτά και τα λιπαρά και προτιμήστε «στεγνές» τροφές κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως μπανάνες, αλμυρά κράκερ, ρύζι και ψωμί. Είναι δυσκολότερο να ενοχληθεί το στομάχι σας με αυτές τις τροφές. Αρκεί καμία τους να μη σας φέρνει αναγούλα.
  • Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.
  • Δοκιμάστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6: μπανάνες, πατάτες, πίτυρο σιταριού, σταφίδες και σουσάμι.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πικάντικες, όξινες ή τηγανισμένες που είναι πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

  • Αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα, όπως οι σάλτσες ντομάτας και ο χυμός πορτοκάλι γιατί μπορεί να ενισχύσουν τα συμπτώματα ναυτίας.
  • Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς γιατί το στομάχι σας μπορεί να είναι αδύνατο να τις «διαχειριστεί». Προσπαθήστε να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δοκιμάστε τσάι λεμονιού ή τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι σταθεροποιεί το στομάχι και βοηθά τη πέψη. Επίσης προτιμήστε ένα ελαφρώς γλυκό τσάι μέντας ή τσάι από βότανα όπως το μελισσοβότανο ή χαμομήλι που διώχνουν τη ναυτία.
  • Μυρίστε λεμόνια, μπορεί να μειώσει τη ναυτία σας. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού στο παγωμένο τσάι ή στο νερό σας, θα σας βοηθήσει αρκετά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Είμαι 20 ετών και έχω αποκτήσει λευκές ραγάδες (ελάχιστες γύρω στις δύο με τρεις στο κάθε στήθος), όπως και σε μερικά σημεία στους γλουτούς. Είμαι κανονική στα κιλά, περπατάω 45 λεπτά κάθε μέρα, πίνω πολύ νερό και δεν υποχωρούν. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων’ μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.

Αρχικά εκείνο που πρέπει να φροντίσεις είναι το βάρος σου: Όπως καταλαβαίνεις αν παίρνεις και χάνεις βάρος συνέχεια τότε ταλαιπωρείς το δέρμα σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ραγάδες. Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση. Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών (π.χ. νερό, χυμούς, ημίπαχο γάλα)

Εξαιρετική στην μάχη κατά των ραγάδων είναι και η χρήση ενυδατικής κρέμας σε καθημερινή βάση.

Οι κυριότερες βιταμίνες που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι:

  • Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην γενικότερη αποκατάσταση της υγείας του δέρματος.
  • Βιταμίνη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στη απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της δομής της επιδερμίδας.
  • Βιταμίνη C, χαλκός & ψευδάργυρος: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

Τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες:

  • Συκώτι, κοτόπουλο.
  • Σολομός, ξιφίας.
  • Γαρίδες, μύδια, χταπόδι.
  • Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια βερίκοκα.
  • Όσπρια, ρύζι.
  • Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια.
  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Είμαι 29 ετών και είμαι 80 κιλά. Θέλω να χάσω 10 κιλά, αυτά είναι από εγκυμοσύνη. Προσπαθώ μήνες τώρα, αλλά δεν καταφέρνω κάτι. Το λίπος μου είναι 27 κιλά. Η ζυγαριά, όμως, έχει κολλήσει. Γυμνάζομαι εδώ και 1 μήνα καθημερινά και έχω κόψει γλυκά και ζάχαρη. Τι άλλο να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Η συστηματική και καθημερινή τήρηση των βασικών κανόνων διατροφής μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην απώλεια όσο και σταθεροποίηση του σωματικού βάρους. Αυτοί έχουν ως εξής:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό.
  • Συχνότητα γευμάτων ανά 3-4 ώρες.
  • Προσεκτική ποσότητα φαγητού.
  • Καθημερινή πρόσληψη 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών, 2-3 γαλακτοκομικά, 15 ανάλατων ξηρών καρπών, 5-6 ελιές.
  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
  • Προσεκτική κατανάλωση γλυκών/αλμυρών τροφίμων και πρόχειρου φαγητού τύπου fast food.
  • Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στον δικό σας οργανισμό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ