Κολύμβηση: Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD [vid]

Τα οφέλη της κολύμβησης για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για όσους πάσχουν από PTSD. Επιπλέον, το κολύμπι ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ροή του αίματος στις εγκεφαλικές αρτηρίες αυξήθηκε μεταξύ 9-14% ανάλογα με τη θέση τους στον εγκέφαλο. Τα οφέλη της αυξημένης ροής αίματος στον εγκέφαλο είναι η βελτίωση της διάθεσης, η καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση και η συνολική αύξηση της γνωστικής λειτουργίας.

Ψυχολογικά Οφέλη της Κολύμβησης

Επειδή το PTSD είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με το στρες, η ενασχόληση με δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους ή παρέχουν διέξοδο στη νευρική ενέργεια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια δραστηριότητα όπως η κολύμβηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα θεραπείας μετατραυματικής διαταραχής στρες, βοηθώντας όσους πάσχουν από PTSD να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και το άγχος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι η κολύμβηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αναστροφή της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από το στρες και το άγχος. Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες. Η μέτρια αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το μέγεθος της περιοχής του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία και βοηθώντας σε δραστηριότητες όπως ο προγραμματισμός, η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και η μνήμη. Για να είναι όμως χρήσιμη, η συνεδρία κολύμβησης πρέπει να είναι παρατεταμένη και διαρκής.

Επιπλέον, οι εκτεταμένες προπονήσεις αερόβιας κολύμβησης απελευθερώνουν φυσικές ένωσεις, τις ενδορφίνες, γνωστές ως χημικές ουσίες της «καλής αίσθησης» που παράγονται στον εγκέφαλό σας. Τα αυξημένα επίπεδα ενδορφίνης μειώνουν το στρες, αυξάνουν την ευχαρίστηση και μειώνουν τον πόνο. Η απελευθέρωση ενδορφινών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, παράλληλα με την προώθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η κολύμβηση ενσωματώνει τις ίδιες εναλλασσόμενες διατάσεις και τακτικά μοτίβα αναπνοής με πολλές πρακτικές γιόγκα και άλλες πρακτικές χαλάρωσης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ηρεμιστική και διαλογιστική εμπειρία.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here