Στον… αστερισμό των μεταλλάξεων του κορονοϊού: Όσα πρέπει να ξέρετε


H μετάλλαξη Όμικρον είναι εκείνη που χαρακτηρίστηκε πιο γρήγορα απο όλες τις άλλες ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω της φαινομενικά γρήγορης εξάπλωσής του στη Νότια Αφρική. Οι ειδικοί επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα 

Η εμφάνισή της μετάλλαξης Όμικρον έχει ήδη οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κυβερνητικές συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και υποσχέσεις από τους κολοσσούς των εμβολίων οτι θα αρχίσουν να εργάζονται για εμβόλια επικεντρωμένα σε νέα στελέχη.

Θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να αποκρυπτογραφήσουν οι ειδικοί όλα τα μυστικά της, όλα δείχνουν όμως οτι θα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να ξεπεράσει τη «Δέλτα», την παραλλαγή που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο.

Ο μακρύς κατάλογος των μεταλλάξεων που στην αρχή τρόμαξαν τον κόσμο και στη συνέχεια…πέρασαν στην αφάνεια, αποτελεί ωστόσο μία υπενθύμιση ότι οι ιοί είναι απρόβλεπτοι.

Οι «παραλλαγές ανησυχίας»

Ο ΠΟΥ ορίζει τις παραλλαγές του κορωνοϊού είτε ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία — που σημαίνει ότι φαίνονται αρκετά επικίνδυνες ώστε να υπόκεινται σε στενό έλεγχο και να δικαιολογούν συνεχείς ενημερώσεις — είτε ως παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ως παραλλαγές υπό παρακολούθηση. Μόνο πέντε πληρούν επί του παρόντος τον ορισμό για παραλλαγές ανησυχίας: «Άλφα», «Βήτα», «Γάμα», «Δέλτα» και «Όμικρον».

Το πρώτο δείγμα της αλληλουχίας «Όμικρον» ή B.1.1.529 ελήφθη στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έγινε αντιληπτό λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα παραλλαγή, B.1.1.529 φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα!» έγραψε στο Twitter ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών & Καινοτομίας της Νότιας Αφρικής και ερευνητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Στέλενμπος.

Επίσης, η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι έφερε έναν μεγάλο αριθμό ανησυχητικών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, γεγονός που δυσκολεύει τα ανοσοκύτταρα να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, αν και οι γιατροί που θεράπευσαν ορισμένους ασθενείς στη Νότια Αφρική είπαν στο Reuters ότι εμφάνισαν μόνο ήπια συμπτώματα.

Και ενώ οι ειδικοί ανά τον πλανήτη την παρακολουθούν στενά, αρκετοί λένε οτι δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθούμε ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι ακόμα. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πανικοβληθούμε», είπε στο CNN ο Ρόμπερτ Γκάρυ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane.

«Ο ουρανός δεν πέφτει στο κεφάλι μας», είπε επίσης ο Δρ Πίτερ Χότες, κοσμήτορας της Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor. «Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ