Γιάννης Οικονόμου: Ποια δεδομένα οδήγησαν στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εξηγήσεις για μια ακόμη φορά, σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «η απόφαση της κυβέρνησης δεν ελήφθη εν κενώ, αλλά επειδή έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, που μας οδήγησαν στο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τα δεδομένα είναι, αυτά που έρχονται από το Σύστημα Υγείας, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που διασωληνώνονται, εκείνων που νοσούν βαριά και, δυστυχώς, εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, ανήκουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και πιο ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 60 και πάνω. Ένας δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητη και αναγκάζει ολόκληρο τον κόσμο να παίρνει μέτρα, που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά και θα θωρακίσουν καλύτερα τον πληθυσμό. Και το τρίτο είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα και τα εργαλεία πειθούς που είχαμε στα χέρια μας, προκειμένου να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Η μικρότερη συμμετοχή σ’ αυτή την προσπάθεια αφορούσε την ηλικιακή κατηγορία, που θα έπρεπε να σπεύσει πρώτη. Ήταν κι αυτό, λοιπόν, ένα δείγμα, που οδήγησε τον πρωθυπουργό στη δύσκολη, αλλά γενναία και υπεύθυνη απόφαση να πιέσει περισσότερο εκείνο το ποσοστό των ηλικιωμένων που παραμένει ανεμβολίαστο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως προηγουμένως είχαν εξαντληθεί «όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι στιγμής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά κυρίως από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή, εξαιτίας και της παρουσίας της καινούργιας αχαρτογράφητης μέχρι τώρα μετάλλαξης «Όμικρον» και καταφεύγουμε σε αυτό το μέτρο για εκείνη τη μερίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι προκειμένου να λειτουργήσει αυτό ως μια πιεστική προτροπή για να πάνε να εμβολιαστούν. Ο καθένας μπορεί να κάνει το εμβόλιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια για να προστατεύει τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η λογική της επιβολής προστίμου δεν είναι ούτε ταξική, ούτε εισοδηματική. Δεν έχει να κάνει με προσπάθεια να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει συνέπεια. Δεν υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα». Όταν μιλάς για υποχρεωτικότητα, πρέπει να έχει και μία συνέπεια, έτσι ώστε, όντως, να πιάσει τόπο αυτό που λες υποχρεωτικό. Αλλά πριν πάμε εκεί και στις συνέπειες, να πάμε στο αυτονόητο. Οφείλουν οι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν για τη δική τους προστασία και την προστασία της κοινότητας».

Διαβεβαίωσε τέλος για την επιβολή του προστίμου ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι νόμοι που φέρνει στη Βουλή, έχουν λάβει υπόψη τους τις πρόνοιες και τους περιορισμούς του Συντάγματος. Είναι απολύτως σύμφωνη και με το γράμμα και με το πνεύμα του Συντάγματος και προφανώς δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here