Νιγηρία εμβόλιο: Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid


Οι ανισότητες του εμβολίου γίνονται ολοένα περισσότερο ορατές σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμένων. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπολείπονται κατά πολύ σε σύγκριση με τις χώρες του “δυτικού κόσμου”. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας λέει ότι μόνο το 3% περίπου του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή πρόσβαση στο εμβόλιο από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού της Νιγηρίας Alhaji Lai Mohammed επεσήμανε το γεγονός στη Μαδρίτη της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της 24ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Τι ανέφερε ο Υπουργός της Νιγηρίας

Σε δήλωση που εξέδωσε για την εκδήλωση, ο Μοχάμεντ προειδοποίησε ότι η έλλειψη εμβολιασμού από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα παρείχε πρόσφορο έδαφος για τη μετάλλαξη του ιού της COVID-19, απειλώντας έτσι την πρόοδο που έχει ήδη καταγραφεί ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες. Η δήλωση τέθηκε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης από τον κ. Segun Adeyemi, Ειδικό Βοηθό του Προέδρου (ΜΜΕ), στο Γραφείο του Υπουργού Πληροφοριών και Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο υπουργός μίλησε με φόντο την τελευταία μετάλλαξη (Omicron) του ιού, η οποία είχε προκαλέσει κύμα ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Είπε ότι ενώ οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είχαν ήδη εμβολιάσει το 60% και άνω του πληθυσμού τους, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες ήταν επί του παρόντος κάτω από το 5%. “Η χώρα μου η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μόλις εμβολίασε μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η αργή και καθυστερημένη ανάπτυξη εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είχε αφήσει πολλές από αυτές ευάλωτες σε παραλλαγές της COVID-19, σε νέα έξαρση μολύνσεων και σε βραδύτερο ρυθμό ανάρρωσης.

Ο υπουργός είπε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει να βασίζεται στις αρχές που βασίζονται στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας χωρίς διακρίσεις βάσει:

  • φυλής
  • θρησκείας
  • πολιτικών πεποιθήσεων
  • οικονομικών
  • οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής κατάστασης.

 

Τόνισε ότι ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες έπρεπε να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη κατά λιγότερο από ένα τοις εκατό για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των εμβολίων, οι φτωχές χώρες πρέπει να το κάνουν κατά περίπου 60%. Είπε τέλος ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 επαναλαμβανόμενο κόστος, το κόστος του οποίου θα ήταν πράγματι δυσβάσταχτο για πολλές αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ