Συνδικαλιστικός νόμος: Κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία συνιστάται γενικό μητρώο συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ) ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι με το νόμο 4808/2021 (άρθρο 73) προβλέφθηκε ότι στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα συσταθεί αφενός Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και αφετέρου Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, στο οποίο θα εγγράφονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των μελών τους, κ.λπ. Μάλιστα, σε περίπτωση μη εγγραφής στο μητρώο, αλλά και σε περίπτωση μη επικαιροποίησης των δεδομένων-στοιχείων τους όταν επέρχονται μεταβολές, προβλέπονται κυρώσεις, όπως είναι η αναστολή διαφόρων δικαιωμάτων της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως κατοχυρώνει και το δικαίωμα της απεργίας. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περιορισμοί που τίθενται «δεν είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη των σκοπών του νομοθέτη».

Σχετικά με την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις, αναφέρουν ότι η συλλογική διαπραγμάτευση αποτελεί μέσο διευθέτησης συλλογικών συμφερόντων που άπτονται του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος και η αναστολή λειτουργίας των συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Σωματείων από την κρατική εξουσία λόγω μη επικαιροποίησης των στοιχείων τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή, καθώς ενεργοποιείται αυτόματα η αναστολή λειτουργίας των συνδικαλιστικών Οργανώσεων είτε λόγω άρνησης τους να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαδικασία είτε λόγω συγκυριακής μη επικαιροποίησης των στοιχείων τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Τέλος, γίνεται λόγος για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος απαγορεύει την καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όταν αυτό δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο ΓΕΜΗΣΟΕ καταγράφονται στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την συνδικαλιστική δράση, χωρίς η επεξεργασία των στοιχείων αυτών να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του GDPR και χωρίς να προστατεύονται τα δεδομένα των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, κ.λπ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here