Pfizer κορωνοϊός εμβόλιο: 70% προστασία από νοσηλεία λόγω Όμικρον μετά το εμβόλιο – 90% αποτελεσματικό το αντιικό χάπι


Σύμφωνα με νέα μελέτη που διερευνά τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, δύο δόσεις του σκευάσματος των Pfizer-BioNTech για την COVID-19 φαίνεται πως παρέχουν 70% προστασία κατά της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες. Η μελέτη κυκλοφόρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, και βασίστηκε σε πάνω από 211.000 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού για την περίοδο από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, εκ των οποίων περίπου 78.000 σχετίστηκαν με την παραλλαγή Όμικρον. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αναφορικά με την νέα μετάλλαξη δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν, καθώς τα 78.000 αποτελέσματα δεν συνιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη εκτίμησε ότι δύο δόσεις των Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία κατά της νοσηλείας και 33% προστασία από λοιμώξεις, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους στο νέο κύμα. Η Discovery, ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Από τη μεριά της Glenda Gray, πρόεδρος του SAMRC, είπε ότι είναι σημαντικό πως το εμβόλιο Pfizer-BioNTech φαίνεται να προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι η προστασία κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους. Η προστασία από την εισαγωγή είναι επίσης συνεπής σε άτομα που πάσχουν μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Pfizer: 90% αποτελεσματικό το χάπι κατά της COVID-19

Την ίδια ώρα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε, ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι για την COVID-19 δείχνει ότι είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και την αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά δεδομένα, το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και στο περιβάλλον της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον. Σημειώνεται ότι, τον περασμένο μήνα η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το αντιικό χάπι για τον κορωνοϊό ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών ή την αποτροπή θανάτων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε περίπου 1.200 άτομα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα. Την ίδια ώρα, η Pfizer δημοσίευσε πρώιμα δεδομένα από δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ