Η Ελλάδα «έπεισε» τους «26»: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης με επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου


Σε τρεις άξονες θα κινηθούν τα νέα μέτρα στήριξης και θα περιλαμβάνουν αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, έκπτωση στο φυσικό αέριο, αλλά μέτρα στήριξης αγροτών

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά αλλά και αγρότες, για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αποφάσισαν οι «26» κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Κατά την συνεδρίαση υιοθέτησε την πρόταση Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.

Οι 27 ηγέτες προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής με την ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται και να γενικεύεται. Όπως δείχνει ο χάρτης με τις τιμές χονδρικής της επόμενης ημέρας, η ακρίβεια δεν αφορά πλέον μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Πολωνία που επιμένει στον λιγνίτη, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ελλάδα με 327 ευρώ, έχει την 6η φθηνότερη τιμή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως: «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός το επόμενο διάστημα αλλά εκτιμούμε ότι θα μειωθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανέβασε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Παρουσιάσαμε προτάσεις για να γίνει το ενεργειακό μας σύστημα ισχυρότερο και πιο βιώσιμο».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας, την οποία θα ανακοινώσουμε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο».

Σε τρεις άξονες θα κινηθούν τα νέα μέτρα

  • Μικρή αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο
  • Αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο
  • Και μέτρα στήριξης των αγροτών πέραν της ήδη εξαγγελθείσας της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Τα σενάρια για μέτρα στήριξης

  • Αύξηση επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας (Δεκέμβριος)
  • Αύξηση έκπτωσης στο φυσικό αέριο (Δεκέμβριος- Μάρτιος)
  • Στήριξη αγροτών


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ