Θερμίδες και κρασί: Πώς ο οίνος επηρεάζει το βάρος σας;


Η παχυσαρκία είναι μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια και οι λάτρεις του κρασιού αναρωτιούνται αν το αγαπημένο τους ποτό μπορεί να είναι μέρος της διατροφής τους.

Είτε θέλετε να αδυνατίσετε χάνοντας πολλά κιλά ή απλώς προσπαθείτε να αποφύγετε να κερδίσετε λίγα επιπλέον κιλά, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες αντιλήψεις σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο κρασί και το βάρος. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες έρευνες γύρω από αυτό και είναι δύσκολο να αποφασίσετε αν πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα ποτήρι 150ml ξηρού επιτραπέζιου οίνου μεταξύ 11 και 14 % αλκοόλ κατ ‘όγκο (ABV) θα περιέχει 120 έως 130 θερμίδες. Επειδή όμως μόνο λίγοι παραγωγοί παρέχουν πληροφορίες διατροφής στις ετικέτες τους, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσες θερμίδες καταναλώνονται πραγματικά με κάθε γουλιά, και η τελική συσχέτιση μπορεί να ποικίλλει – πολύ.

Ένας τρόπος για να πάρετε μια ιδέα για το πόσες θερμίδες πίνετε είναι να εξετάσετε το περιεχόμενο αλκοόλ του κρασιού. Ένα ποτήρι 150ml με κρασί 12% ABV θα περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ. Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, οπότε 14 χ 7 = 98 θερμίδες. Όσο υψηλότερο είναι το ABV του οίνου, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσετε. (Προσέξτε τα ενισχυμένα κρασιά!)

(Για τη μετατροπή όγκου (π.χ. ml) σε μάζα (π.χ. g) και το αντίστροφο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πυκνότητα αλκοόλ d= 0,8 g/ml.)

Κρασί και Θερμίδες
Τι άλλο αυξάνει τις θερμίδες στο κρασί; Οι υδατάνθρακες. Σε 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η ποσότητα υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνολική μέτρηση θερμίδων, οπότε ενώ ένας μέσος επιτραπέζιος οίνος μπορεί να περιέχει μόνο 3 έως 4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ποτήρι, ένα επιδόρπιο κρασί 90 ml. έχει 12 γραμμάρια, παρόλο που σερβίρεται σε ποτήρι μικρότερου μεγέθους.

Επιπλέον, ο αριθμός υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από την κατανάλωση θερμίδων. Στο σώμα, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία καίγεται όταν χρησιμοποιείται για ενέργεια. Αλλά όταν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, αποθηκεύεται ως λίπος.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν πολλά κρασιά τα οποία πίνουμε με στόχο την χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Ένας καλός κανόνας: Όσο πιο γλυκό το κρασί, τόσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των υδατανθράκων του. Τα ξηρά κόκκινα και λευκά, καθώς και τα αφρώδη κρασιά, είναι συχνά εξαιρετικές επιλογές χαμηλών υδατανθράκων.

Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας: Το αλκοόλ διαταράσσει τη μεταβολική διαδικασία. Επειδή το οινόπνευμα είναι μια τοξίνη, το σώμα σας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει όπως κάνει με τα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Αντ ‘αυτού, πρέπει να διασπαστεί αμέσως και να φιλτραριστεί έξω από το σώμα. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί, ο οργανισμός δίνει προτεραιότητα στην επεξεργασία αλκοόλ και σταματά τον μεταβολισμό όλων των άλλων θρεπτικών συστατικών, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι υδατάνθρακες που καταναλώσατε είναι λιγότερο πιθανό να καούν και είναι πιθανότερο να κατανεμηθούν σε σάκχαρα και στη συνέχεια να αποθηκευτούν σε λίπος.

Το να πει κανείς ότι το αλκοόλ σας κάνει να βάλετε λίπος δεν είναι σωστό, λέει η διαιτολόγος Tanya Zuckerbot. «Είναι τα άλλα τρόφιμα που τρώτε που μπορούν να μετατραπούν σε λίπος όταν πίνετε πάρα πολύ», εξηγεί. «Η λύση είναι να μην συνδυάζετε το αλκοόλ με υδατάνθρακες. Όταν οι πελάτες μου πίνουν αλκοόλ και το συνδυάζουν με πρωτεΐνες και λαχανικά, τα οποία είναι και τα δύο χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τρόφιμα, είναι σχεδόν αδύνατο να βάλουν βάρος ».

Σύμφωνα με το USDA, το μέσο ποτήρι κρασί είναι απαλλαγμένο από χοληστερόλη και λίπος και είναι επίσης χαμηλό σε νάτριο-τρία συστατικά που πιθανότατα θέλετε να αποφύγετε όταν παρακολουθείτε το βάρος και τη γενική υγεία σας.

 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ως ασφαλή όρια μπορούν να θεωρούνται για τις γυναίκες οι 14 μονάδες αλκοόλ/εβδομάδα (1 έως 2/ημέρα) και για τους άνδρες οι 21 μονάδες/εβδομάδα. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση μάξιμουμ δυο ποτών την ημέρα για τους άνδρες και όχι περισσότερο από ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες.
Μία μονάδα αλκοόλ ισούται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ισούται με 10 ml, ή 8 g, καθαρής αλκοόλης είτε αυτή προέρχεται από κρασί, οινοπνευματώδη ποτά ή μπύρα.
Για παράδειγμα, ένα ποτήρι (175ml) Chablis (12% αλκοόλη κατ ‘όγκο) περιέχει περίπου δύο μονάδες (175ml x 0,12 = 21 ml καθαρής αλκοόλης ή 2,1 μονάδες), ενώ ένα μεγαλύτερο ποτήρι (250ml) – αλλά εξακολουθεί να’ ένα ποτήρι ‘ – 15% abv Shiraz Αυστραλίας περιέχει σχεδόν το διπλάσιο (3,75 μονάδες)

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ