Μακρά covid παιδιά: Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες


 

Τα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 συχνά αναφέρουν επίμονα συμπτώματα ή μακρά COVID-19. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα μετά από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 ακόμα κι αν ήταν ασυμπτωματικοί κατά τη φάση της οξείας ασθένειας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστικά και αναπνευστικά συμπτώματα.

Πολλοί ενήλικες αναφέρουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά και νέοι είναι είτε ασυμπτωματικά/οι είτε έχουν πιο ήπια συμπτώματα από τους ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν περιπτώσεις μακράς COVID-19 σε παιδιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασιλείο ολοκλήρωσε μια συστηματική ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για τη μακρά COVID σε παιδιά και νεαρά άτομα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection, είχε ως στόχο να διευκρινίσει εάν τα επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά οφείλονται στη μόλυνση από SARS-CoV-2 ή στις πιέσεις στον τρόπο και την ποιότητα ζωής την περίοδο της πανδημίας.

Ο Δρ. Christopher Coleman, επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι όντως εμφανίζονται επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2, αλλά ο επιπολασμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί από πολλές μη ελεγχόμενες μελέτες χαμηλής ποιότητας από την αρχή της πανδημίας».

Η μετα-ανάλυση

Οι ερευνητές εντόπισαν 3.357 μελέτες, από τις οποίες οι 22 πληρούσαν τα κριτήριά τους για ανάλυση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι 19 ετών και κάτω, με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη με SARS-CoV-2 και να εμφάνισαν συμπτώματα πέρα ​​από την οξεία φάση της ασθένειας. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 23.141 παιδιά και νέους σε 12 χώρες. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 120 ημερών.

Η μετα-ανάλυση, αναζήτησε στοιχεία για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με μακροχρόνια COVID. Σε όλες τις μελέτες, αναφέρθηκαν συνολικά 101 ευρέως φάσματος συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών δυσκολιών, της απώλειας όσφρησης, του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου, της κόπωσης, της αϋπνίας και της διάρροιας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου, τον τύπο και τη διάρκεια των μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά την COVID-19 λοίμωξη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ