Αϋπνία αυτοφροντίδα: Πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν χάνετε τον ύπνο σας


Τι θα συμβεί αν παραλείψετε τον ύπνο σας; Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να προκαλέσει προβλήματα σκέψης και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί επίσης να αυξήσετε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, ακόμη και τροχαίων ατυχημάτων. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις συνέπειες της αϋπνίας. 

Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε;

 

  • Αρρωσταίνετε: Η απώλεια ύπνου μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις ασθένειες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι μπορεί η αϋπνία να σας χτυπήσει την πόρτα ενώ το σώμα σας καταπολεμά έναν ιό.
  • Η καρδιά σας υποφέρει: Τόσο η μικρη διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα) όσο και η μεγάλη διάρκεια ύπνου (9 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα) έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.
  • Ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται: Ο μειωμένος ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Οι εργαζόμενοι με νυχτερινές βάρδιες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα καλά νέα είναι, ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.
  • Δεν μπορείτε να σκεφτείτε: Ακόμη και η απώλεια μιας νύχτας ύπνου, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα σημαντικά προβλήματα της γνωστικής λειτουργίας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Experimental Brain Research, δόθηκαν σε μια ομάδα 18 ανδρών δύο εργασίες, που έπρεπε να ολοκληρωθούν. Η πρώτη εργασία ολοκληρώθηκε μετά από έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο. Η επόμενη εργασία ολοκληρώθηκε μετά από παράλειψη μιας νύχτας ύπνου. Το αποτέλεσμα ήταν, οι λειτουργίες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της λήψης αποφάσεων, του συλλογισμού και της επίλυσης προβλημάτων να επιδεινωθούν, μαζί με τον χρόνο αντίδρασης και την εγρήγορση.

  • Ξεχνάτε πράγματα: Ο χαμένος ύπνος μπορεί να σας κάνει πιο ξεχασιάρηδες και ταυτόχρονα να έχει αντίκτυπο στη μάθηση και τη μνήμη.
  • Η λίμπιντό σας μειώνεται: Το να μην κοιμάστε αρκετά θα μπορούσε να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Σε μια μελέτη, νεαροί άνδρες που έχασαν τον ύπνο τους, σε διάστημα μιας εβδομάδας, εμφάνισαν μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης τους.
  • Παίρνετε βάρος: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να πάρετε κιλά. Μια μελέτη, εξέτασε τη σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους σε 21.469 ενήλικες άνω των 20 ετών. Τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος και τελικά να γίνουν παχύσαρκοι.
  • Είστε επιρρεπείς σε ατυχήματα: Είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα εάν κοιμάστε 6 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ. Τα πιο ευάλωτα άτομα, είναι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι οδηγοί, οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν συνεχώς και οποιοσδήποτε άλλος εργάζεται πολλές ή περίεργες ώρες.
  • Το δέρμα σας υποφέρει: Εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία δεν σας πείθουν να κοιμηθείτε περισσότερο, κάντε το για την εμφάνισή σας, καθώς εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο, αποκτούν γερασμένο δέρμα γρηγορότερα.

 

Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε, ότι ένας καλός ύπνος, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ