Υπουργείο Υγείας: Τι ισχύει με την καραντίνα – Νέες οδηγίες απομόνωσης για νοσήσαντες ή μετά από επαφή με κρούσμα


Οδηγίες αναφορικά με την καραντίνα και την απομόνωση σε περίπτωση νόσησης με covid 19  ή μετά από επαφή με κρούσμα, παρείχε χθες το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση, αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την «Όμικρον»

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή «Όμικρον», ο χρόνος, δηλαδή, που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι μικρότερη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5. Πιο αναλυτικά:

Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα. Για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προβλέπεται το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση. Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι. Αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα. Προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα. Και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ