Όμικρον: Πότε κάνουμε PCR έλεγχο – Τι γίνεται όταν το rapid είναι αρνητικό και θετικός ο μοριακός έλεγχος


Μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR.

Αυτό τόνισε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση:

Οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουν αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε PCR δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι πλήρως εμβολιασμένοι, σε περίπτωση που έχουν θετικό rapid.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε:

Μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό.

Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουν επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid. Έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

Επίσης σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά. Και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς. Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ