Φαινόμενο Johatsu: Άνθρωποι στην Ιαπωνία «εξαϋλώνονται» και δεν τους ψάχνει κανείς


Το φαινόμενο της εξαφάνισης ανθρώπων είναι γνωστό σε όλες τις χώρες, ωστόσο στην Ιαπωνία οι καταγεγραμμένες αυξήσεις των εξαφανισμένων είναι στο κόκκινο. Μάλιστα οι Ιάπωνες επινόησαν και έναν όρο για το φαινόμενο αυτό, το οποίο περιγράφουν με τη λέξη «johatsu».

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πίσω από τις εξαφανίσεις ανθρώπων είναι τα χρέη, οι αδιέξοδες σχέσεις και η διαβόητη σκληρή εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας.

Στην χώρα της Ιαπωνίας υπάρχουν επίσης πολιτισμικοί παράγοντες που κάνουν τους λόγους αυτούς τους ανωτέρω λόγους πιο σοβαρούς από οπουδήποτε αλλού.

Το να επιβαρύνει κάποιος την οικογένεια του με χρέη, να πάρει διαζύγιο ή ακόμα και το να εγκαταλείψει την δουλειά του θεωρείται από πολλούς Ιάπωνες αφόρητη ντροπή. Αυτό τους αφήνει μόνο με πολύ λίγες επιλογές. Είτε επιλέγουν αν αφαιρέσουν την ζωή τους αντί να συνεχίσουν να ζουν με ντροπή ή να γίνουν «johatsu», που κυριολεκτικά σημαίνει να «εξατμιστούν».

Ο Ιάπωνας κοινωνιολόγος Hiroki Nakamori, που μελετά το φαινόμενο johatsu εδώ και πολλά χρόνια μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι ο όρος υπάρχει από τη δεκαετία του ’60 όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το να εξαφανιστούν από τη ζωή τους ήταν το πιο εύκολο πράγμα για αυτούς και τις οικογένειές τους.

«Στην Ιαπωνία, είναι πιο εύκολο να “εξατμιστείς”» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η αστυνομία δεν θα επέμβει εκτός εάν υπάρχει άλλος λόγος – όπως ένα έγκλημα ή ένα ατύχημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η οικογένεια είναι να πληρώσει πολλά για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ. Ή απλά να περιμένει. Αυτό είναι όλο».

Στην ασιατική χώρα, το απόρρητο είναι μεγάλη υπόθεση, επομένως τα άτομα που αποφασίζουν να γίνουν johatsu μπορούν να κρυφτούν χωρίς να ανησυχούν ότι θα τους ανακαλύψουν.

Το φαινόμενο johatsu είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένο στην Ιαπωνία που υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που ειδικεύονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να εξαφανιστούν. Γνωστές ως υπηρεσίες «νυχτερινής μετακίνησης» αυτές οι εταιρείες βοηθούν τους johatsu να σχεδιάσουν την εξαφάνισή τους και προσφέρουν επίσης προσωρινή διαμονή σε μυστικές τοποθεσίες.

Οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται ακόμη και για χρόνια από τις οικογένειές τους, όπως μίας γυναίκας, η οποία 17 χρόνια πίσω έφυγε από τον άντρα της νύχτα, για να γλιτώσει και σήμερα διοικεί μία τέτοια εταιρεία, που φροντίζει για να εξαφανίσει τα ίχνη όσων θέλουν να εξαφανιστούν.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο μία χούφτα ανθρώπων αλλά κάμποσες χιλιάδες κάθε χρόνο, οι οποίοι κρύβονται και τους αναζητά η Αστυνομία τους. Ταυτόχρονα για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα έχει σχηματισθεί Σύλλογος Υποστήριξης Αγνοουμένων. Η απώλεια των, εν ζωή ανθρώπων, παραμένει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, και γι΄αυτούς, που μένουν πίσω κι αναζητούν τους δικούς τους και τους αγαπούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ