IHU Καμερούν Γαλλία: Νέο στέλεχος του κορωνοϊού με περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον;


Επιστήμονες στη Γαλλία εντόπισαν ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού με περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Όμικρον. Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, η οποία πιθανώς προέρχεται από το Καμερούν, σύμφωνα με τη μελέτη, φιλοξενεί και τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεΐνη ακίδας. Τουλάχιστον 12 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής έχουν αναφερθεί κοντά στη Μασσαλία και έχουν συνδεθεί με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν. “Το σύνολο μεταλλάξεων και η φυλογενετική θέση των γονιδιωμάτων που ελήφθησαν εδώ υποδεικνύουν με βάση τον προηγούμενο ορισμό μας μια νέα παραλλαγή που ονομάσαμε IHU”, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Αυτά τα δεδομένα είναι ένα άλλο παράδειγμα του απρόβλεπτου της εμφάνισης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της εισαγωγής τους σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή από το εξωτερικό”, πρόσθεσαν.

Νέα παραλλαγή ανησυχίας υπό έρευνα;

Το B.1.640.2 δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες ούτε έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, τα γονιδιώματα ελήφθησαν με προσδιορισμό αλληλουχίας επόμενης γενιάς με όργανα Oxford Nanopore Technologies στα όργανα GridION. “Δεκατέσσερις υποκαταστάσεις αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένων των N501Y και E484K, και 9 διαγραφές εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδας. Αυτό το μοτίβο γονότυπου οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας γενεαλογίας Παγκολίνων με το όνομα B.1.640.2, η οποία είναι μια φυλογενετική αδελφή ομάδα της παλιάς γενεαλογίας B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1”, ανέφερε η ερευνητική εργασία.

Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding ανέφερε ότι νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. “Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό”, είπε. “Αυτό συμβαίνει όταν γίνεται μια παραλλαγή ανησυχίας – όπως η Omicron, η οποία είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του παρελθόντος. Μένει να δούμε σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί αυτή η νέα παραλλαγή”, είπε περαιτέρω ο γιατρός. Η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε σε δείγμα που ελήφθη από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου πέρυσι. Από τότε, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ινδία, έχει μολύνει σχεδόν 1.900 ανθρώπους.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ