Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση


Η αναζήτηση των μέτρων που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης συνεχίζεται στην Κυβέρνηση με τις επιλογές που εξετάζονται να εξακολουθούν να εστιάζουν στην επιδοματική πολιτική. 

Ήδη πάνω στα τραπέζια των συσκέψεων που γίνονται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ των ενοίκων του Μαξίμου και των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων έχουν πέσει σειρά από ιδέες προκειμένου όσες παρεμβάσεις έχουν ανακοινωθεί να προσαρμοστούν στις συνθήκες που διαρκώς αλλάζουν, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται και νέες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις ανάγκες της βιομηχανίας – στο ρεύμα μέσης και υψηλής τάσης, δηλαδή –, με στόχο να προλάβει έτσι τη μετακύλιση του κόστους της ενέργειας στους καταναλωτές και άρα μια νέα εκτίναξη των τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι όποιες κινήσεις, ωστόσο, πρέπει να σχεδιαστούν πολύ προσεκτικά, μια και τυχόν απευθείας κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθεί ότι καταστρατηγούν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Υπό εξέταση, λένε γνωρίζοντες, βρίσκεται το σενάριο της αξιοποίησης του όποιου πλεονάσματος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Παράλληλα, συζητείται η αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων των οικιακών λογαριασμών ρεύματος ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι τιμές της χονδρικής για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το κυβερνητικό επιτελείο, όμως, φαίνεται πλέον να απομακρύνεται από τη λογική των οριζόντιων παρεμβάσεων και να μελετά μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Τεράστια επιβάρυνση

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τα τιμολόγια ρεύματος κατά 350% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα κατά την περίοδο πριν από το ξέσπασμά της. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χωρίς να συνυπολογιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις και οι ενδεχόμενες εκπτώσεις των παρόχων.

Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ. Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας ανήλθε στα 0,349 ευρώ. Δηλαδή ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρων πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος θα βρεθεί στα 104,7 ευρώ.

Η νέα αυξημένη επιδότηση των 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τις καταναλώσεις ρεύματος κατά τον Δεκέμβριο ήλθε ουσιαστικά να καλύψει κατά το ήμισυ την τιμή όπως αυτή θα τρέξει τον μήνα αυτό (0,349 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Έτσι, για να γίνει πιο αντιληπτό το ποσό της επιβάρυνσης, ένα νοικοκυριό με τη νέα επιχορήγηση που θα ισχύσει για τις καταναλώσεις αυτού του μήνα θα πληρώσει 55,2 ευρώ αντί για 104,7 ευρώ. Ουσιαστικά γλιτώνει αύξηση της τάξης των 49,5 ευρώ τον μήνα. Όπως και να ‘χει ο λογαριασμός ρεύματος σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης παραμένει φουσκωμένος. Η αύξηση είναι της τάξης του 140%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ