Lockdown Κίνα: Η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω covid-19 προκαλεί ορισμένες ελλείψεις σε τρόφιμα


Lockdown Κίνα: Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εστιών είναι κοινά στην Κίνα Ειδικός στην Κίνα προτείνει οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν δημόσια ότι θα στηρίξουν την Ταϊβάν εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Κίνα Ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone, Gordon Chang, προσχώρησε στο «Fox News Live» για να συζητήσει την αυξανόμενη διμερή ένταση, υποστηρίζοντας ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν πτοούνται από τον υπουργό Εξωτερικών Blinken. Οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Xi’an υφίστανται αυστηρό lockdown για τον κορωνοϊό, με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να υποφέρουν ακόμη περισσότερα από το κλείσιμο και μερικούς ανθρώπους να παραπονιούνται για δυσκολίες στην εύρεση τροφής, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις αρχές ότι είναι σε θέση να παρέχουν τα απαραίτητα για τα 13 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό περιορισμένα στα σπίτια τους.

Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εστιών είναι κοινά στην Κίνα, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί μια πολιτική εξάλειψης κάθε κρούσματος COVID-19 πολύ καιρό ενώ πολλές άλλες χώρες επέλεξαν να προσπαθήσουν να ζήσουν με τον ιό. Ωστόσο, το lockdown που επιβλήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην Xi’an είναι ένα από τα πιο σκληρά στη χώρα από το κλείσιμο το 2020 εντός και γύρω από τη Γουχάν, μετά τον εντοπισμό του κορωνοϊού για πρώτη φορά εκεί. Την Τρίτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μια άλλη πόλη, η Yuzhou στην επαρχία Henan, τέθηκε σε lockdown το Σαββατοκύριακο μετά την ανακάλυψη μόλις τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Οι Κινέζοι έχουν συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τα σκληρά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχουν εμφανιστεί παράπονα λόγω σκληρών πολιτικών, παρά τον κίνδυνο αντιποίνων από τις κομμουνιστικές αρχές.

Το lockdown της Xi’an, ωστόσο, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που ανοίγουν στις 4 Φεβρουαρίου, και ως εκ τούτου δέχεται ιδιαίτερα έντονη πίεση να περιορίσει αυτό το ξέσπασμα.

«Δεν μπορώ να φύγω από το κτίριο και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγοράσεις φαγητό μέσω Διαδικτύου», είπε ένας κάτοικος της Xi’an, ο οποίος ανάρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo με το όνομα Mu Qingyuani Sayno.

Η ανάρτηση προερχόταν από έναν επαληθευμένο λογαριασμό, αλλά το άτομο δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω σχόλια.

Ο Zhang Canyou, ειδικός στην ομάδα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας του Κρατικού Συμβουλίου, παραδέχτηκε ότι «μπορεί να υπάρχει πίεση εφοδιασμού στις κοινότητες». Ωστόσο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, είπε επίσης:

«Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντονίσει τους πόρους για να παρέχει στους ανθρώπους καθημερινές ανάγκες και ιατρικές υπηρεσίες».

Το lockdown στην Xi’an αρχικά επέτρεπε στους ανθρώπους να βγαίνουν από το σπίτι κάθε δύο ημέρες για να ψωνίσουν για βασικά αγαθά, αλλά έκτοτε έχει γίνει αυστηρότερο, αν και οι κανόνες ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιδημίας σε κάθε περιοχή. Μερικοί άνθρωποι δεν επιτρέπεται να βγουν καθόλου έξω και πρέπει να τους παραδοθούν τα αγαθά.

Οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με ειδική άδεια.

Τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι στη Σιάν φαίνονται να ψωνίζουν σε αναδυόμενες αγορές, που εξυπηρετούνται από εργαζόμενους με λευκές προστατευτικές στολές από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Οι εθελοντές της κοινότητας επισκέφτηκαν επίσης τα σπίτια των ανθρώπων για να ρωτήσουν τι χρειάζονταν.

Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι απολυμαίνουν μια θέση εργασίας με την επιγραφή “Model Community Party Post Post” έξω από ένα οικιστικό τετράγωνο στην πόλη Xi’an στην επαρχία Shaanxi της βορειοδυτικής Κίνας Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022.

Οι αρχές στη βόρεια κινεζική πόλη Xi’an λένε ότι μπορούν παρέχουν τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τα περίπου 13 εκατομμύρια υπό ένα lockdown σχεδόν δύο εβδομάδων. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι περιγράφουν δυσκολίες στην απόκτηση προμηθειών και απογοήτευση και τον οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη που φιλοξενεί τους φημισμένους πολεμιστές Terracotta, μαζί με μεγάλες βιομηχανίες.

Ωστόσο, η πίεση αρχίζει να εμφανίζεται, με τους κατοίκους να παραπονιούνται όλο και περισσότερο στο Weibo ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως, φαίνονται φρουροί να επιτίθενται σε έναν άνδρα που είχε προσπαθήσει να παραδώσει ψωμάκια στον ατμό στα μέλη της οικογένειας.

Οι φρουροί αργότερα ζήτησαν συγγνώμη από τον άνδρα και επιβλήθηκαν πρόστιμο 200 γιουάν (31 δολάρια), σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας της Σιάν που δημοσιεύτηκε στο Weibo.

Σε ένα διαδικτυακό ημερολόγιο στη δημοφιλή τοποθεσία Weixin, ένας συγγραφέας με έδρα την Xi’an είπε ότι μετά από ένα αρχικό κύμα αγορών πανικού και το κλείσιμο των αγορών, οι κάτοικοι άρχισαν σύντομα να αναζητούν φαγητό στο Διαδίκτυο.

«Σε αυτή την εποχή του πλεονάσματος υλικών, όταν όλοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, το να βρουν αρκετό φαγητό έγινε ξαφνικά δύσκολο έργο», έγραψε ο Jiang Xue.

Ένα μήνυμα που στάλθηκε στον λογαριασμό δεν επιστράφηκε αμέσως.

Η στρατηγική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας για καραντίνα σε κάθε κρούσμα, μαζικές δοκιμές και προσπάθεια παρεμπόδισης νέων μολύνσεων από το εξωτερικό τη βοήθησε να περιορίσει προηγούμενα κρούσματα. Αλλά τα lockdown είναι πολύ πιο αυστηρά από οτιδήποτε έχει δει η Δύση, και έχουν επιβαρύνει τρομερά την οικονομία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα μέτρα συχνά εφαρμόζονται μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων, όπως φάνηκε στο Yuzhou. Από τότε που επιβλήθηκαν οι κανόνες εκεί την Κυριακή, οι κάτοικοι έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στην πόλη των 1,7 εκατομμυρίων, αλλά δεν τους επιτρέπεται να φύγουν και πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι.

Μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης επιτρέπονται στους δρόμους της πόλης. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ευρύ φάσμα άλλων επιχειρήσεων διατάχθηκαν να κλείσουν, ενώ οι αγορές μπορούν να προσφέρουν μόνο είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης της πόλης. Εν τω μεταξύ, η Xi’an, όπου βρίσκονται τα περίφημα αγάλματα του στρατού από τερακότα μαζί με μεγάλες βιομηχανίες, έχει δει περισσότερα από 1.600 κρούσματα σε μια αύξηση που οι αξιωματούχοι λένε ότι οφείλεται στην παραλλαγή δέλτα, η οποία είναι λιγότερο μολυσματική από το νεότερο στέλεχος όμικρον, εκ των οποίων η Κίνα έχει αναφέρει μόνο λίγες περιπτώσεις.

Άλλες 95 μολύνσεις ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Η Κίνα έχει αναφέρει συνολικά 102.841 κρούσματα και 4.636 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Ενώ αυτοί οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, και πιθανώς υπομετρημένοι, όπως είναι παντού, δείχνουν την επιμονή του ιού παρά τα μερικές φορές δρακόντεια μέτρα που λαμβάνει η Κίνα.

Ένας τρίτος γύρος μαζικών δοκιμών έχει παραγγελθεί για την Xi’an, ο οποίος είναι ικανός να κολλήσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις επτά ώρες και να επεξεργαστεί έως και 3 εκατομμύρια αποτελέσματα σε μόλις 12 ώρες, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γουχάν κατακλύζεται μετά την έναρξη της πανδημίας εκεί στα τέλη του 2019, η Κίνα δεν έχει αναφέρει ελλείψεις σε κρεβάτια ή ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στη Σιάν.

Δύο δωδεκάδες ειδικές ομάδες έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19 και ένα ζευγάρι νοσοκομείων έχει τεθεί στην άκρη για να παρέχει άλλους τύπους περίθαλψης, ανέφερε το Xinhua. Η Κίνα έχει εμβολιάσει σχεδόν το 85% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το Our World in Data.

Τα εμβόλια έχουν βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου, αν και τα κινεζικά εμβόλια θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται αλλού.

Σε ένδειξη της πίεσης που δέχονται οι αρχές να περιορίσουν αυτό το ξέσπασμα, οι αξιωματούχοι έχουν ειδοποιηθεί ότι θα χάσουν τη δουλειά τους εάν δεν μειώσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Ήδη, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή Γιάντα, όπου έχουν καταγραφεί οι μισές υποθέσεις της πόλης, έχουν απολυθεί, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης της γύρω επαρχίας Σαανσί.

Ο επικεφαλής μιας τουριστικής εταιρείας που επικοινωνούσε τηλεφωνικά είπε την Τρίτη ότι οι προμήθειες ήταν βασικά επαρκείς, αλλά ότι η επιχείρησή του υποφέρει από τον Ιούλιο.

«Τώρα με το lockdown, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά μεγάλο», είπε ο άνδρας, ο οποίος έδωσε μόνο το επώνυμό του, Wen, όπως συνηθίζεται στους Κινέζους.

Ο Qin Huilin, ο οποίος εργάζεται σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο με σούπα από πρόβειο κρέας, είπε ότι το lockdown οδήγησε τις επιχειρήσεις σε ένα οδυνηρό σταμάτημα.

«Είχαμε περίπου εκατό πελάτες κάθε μέρα, αλλά δεν είχαμε κανέναν για περισσότερες από δώδεκα ημέρες από το lockdown», είπε ο Τσιν τηλεφωνικά.

«Ο αντίκτυπος στην επιχείρησή μας είναι σημαντικός, αλλά μπορώ να πηγαίνω για ψώνια μία φορά κάθε λίγες μέρες στα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν αρκετές προμήθειες εκεί».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ