Γαλλία: Ο Μακρόν λέει οτι θέλει να «τσαντίσει» τους μη εμβολιασμένους – Θύελλα αντιδράσεων


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η στρατηγική του για τον κορονοϊό είναι να «τσαντίσει» τους μη εμβολιασμένους. Οι δηλώσεις του διχάζουν, καθώς το κοινοβούλιο συζητά αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά υγείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος πυροδοτεί νέες διαφωνίες καθώς το κοινοβούλιο συζητά το επίμαχο θέμα των υγειονομικών πάσων.«Δε θέλω να τσαντίσω τους Γάλλους. Τους μη εμβολιασμένους όμως, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Le Parisien σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αργά την Τρίτη.

Οι δηλώσεις του Μακρόν έγιναν καθώς το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά τη νέα νομοθεσία που, εάν εγκριθεί, θα σημαίνει ότι μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι -και όχι πλέον όσοι έχουν αρνητικό τεστ Covid-19- θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το υγειονομικό πάσο της χώρας από τον επόμενο μήνα.

Το πάσο, που εισήχθη αυτό το καλοκαίρι, απαιτείται στη Γαλλία για πρόσβαση σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, συναυλιακούς χώρους και αθλητικά κέντρα, καθώς και για επιβίβαση σε τρένα και αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων.

«Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία», είπε ο Μακρόν. «Ασκούμε πίεση στους μη εμβολιασμένους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».

Η Γαλλία έχει εμβολιάσει σχεδόν το 90% του πληθυσμού της είπε ο Μακρόν, και «είναι μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία που αντιστέκεται. Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Τη μειώνουμε –συγγνώμη για την έκφραση– εξοργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».

Η υποψηφιότητα στις προεδρικές

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του έως ότου «το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να φυλακίσει [τους μη εμβολιασμένους], ούτε να τους εμβολιάσει αναγκαστικά.

Έτσι, τόνισε «πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορείς πλέον να πηγαίνεις στο εστιατόριο. Δεν θα μπορείς πια να πας για καφέ, δεν θα μπορείς πια να πας στο θέατρο. Δεν θα μπορείς πλέον να πας σινεμά».

Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Όταν οι ελευθερίες μου απειλούν αυτές των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Κάποιος ανεύθυνος δεν είναι πολίτης». Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν κατηγόρησαν τον Γάλλο πρόεδρο -ο οποίος στα πρώτα στάδια της θητείας του αντιμετώπισε κατηγορίες για αλαζονεία και ότι δεν είχε επαφή με μέρη του γαλλικού πληθυσμού- για ασέβεια και προκλητικές δηλώσεις

«Καμία έκτακτη ανάγκη για την υγεία δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», δήλωσε ο Bruno Retailleau, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, είπε ότι ένας πρόεδρος «δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα», προσθέτοντας ότι η γλώσσα «δεν αξίζει το αξίωμα» και ότι ο Μακρόν «μετατρέπει τους μη εμβολιασμένους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Άλλοι επέκριναν επίσης τον προτεινόμενο νόμο. Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος France Insoumise, χαρακτήρισε τη γλώσσα του Μακρόν «αποκρουστική», προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι μια συλλογική τιμωρία κατά των ατομικών ελευθεριών».

Οι αναλυτές είπαν ότι ενώ η φράση που χρησιμοποίησε ήταν…χοντροκομμένη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακραία, πιθανώς βίαιη αντίδραση από τους μη εμβολιασμένους, τα σχόλια του προέδρου φάνηκε να αντικατοπτρίζουν έναν προσεκτικό πολιτικό υπολογισμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι από την πανδημία και υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολίου ως αποτελεσματικό μέσο για τον τερματισμό της. Οι πολέμιοι του μέτρου αυτού ειναι σχεδόν απίθανο να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ