Μετάλλαξη Καμερούν: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή;


Η παραλλαγή Όμικρον, ενώ είναι πιο μεταδοτική, συχνά παίρνει μια πιο ήπια πορεία από τη Δέλτα. Μόλις αρχίσαμε να συνηθίζουμε αυτή τη μετάλλαξη του ιού, έχει εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο επικίνδυνο είναι, ούτε καν από πού προήλθε. Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν, ανακοίνωσε το νοσοκομείο IHU Mediterranee στη Μασσαλία. Επιστρέφοντας από το Καμερούν, φέρεται να μόλυνε 12 άτομα στη Νότια Γαλλία.

Αυτή η νέα μετάλλαξη, που ονομάζεται B.1.640.2, έχει 46 μεταλλάξεις σε έναν άτυπο συνδυασμό. Πρόκειται για πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον, που έχει 37, σύμφωνα με μια προεκτυπωμένη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι δύο ήδη γνωστές μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας N501Y και E484K βρίσκονται επίσης στη νέα παραλλαγή του κορώνα. Η μετάλλαξη N501Y, για παράδειγμα, εντοπίστηκε πολύ νωρίς στην παραλλαγή Άλφα παραλλαγή. Αναγκάζει το παθογόνο να δεσμεύεται πιο ισχυρά με τα ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να εξαπλώνεται πιο εύκολα στο σώμα.

Το E484K είναι μία από τις μεταλλάξεις διαφυγής που εντοπίζονται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδας και έτσι πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19. Αλλά τι σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις και εάν η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.640.2 είναι στην πραγματικότητα πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη με πραγματική σιγουριά, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων και του μικρού αριθμού περιπτώσεις.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα για την προέλευση αυτής της νέας παραλλαγής. Το γεγονός ότι το B.1.640.2 εντοπίστηκε τώρα για πρώτη φορά σε έναν παλιννοστούντα από το Καμερούν δεν σημαίνει ότι η παραλλαγή εμφανίστηκε και στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής. Ωστόσο, τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού γενικά ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Στο Καμερούν, μόνο το 2,4% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο η εκστρατεία εμβολιασμού δεν έχει προχωρήσει παγκοσμίως, νέες παραλλαγές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Άλλοτε είναι πιο αβλαβή, άλλοτε πιο επικίνδυνα. Μένει να δούμε πόσο επιζήμια θα είναι αυτή η νέα παραλλαγή. Γνωρίζουμε ήδη ότι η παραλλαγή της Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Αλλά ταυτόχρονα, τα μαθήματα είναι πολύ πιο ήπια στους περισσότερους ασθενείς, όπως επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες μελέτες.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ