Πανδημία Omicron: Ήπιες ή σοβαρές οι επιπτώσεις στην οικονομία


Πανδημία Omicron: Η έγκριση των ΗΠΑ για το χάπι της Pfizer κατά της Covid και οι μελέτες που δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από την Omicron ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε νοσηλεία έχουν ενθουσιάσει τις αγορές Μετά την επιστροφή της από την πανδημία της Covid πέρυσι, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κλονίστηκε από την ταχεία άνοδο της παραλλαγής Omicron.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει ξαναριχθεί σε αταξία, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να απομονωθούν στο σπίτι και οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σκληρή επιλογή μεταξύ της επιβολής περιορισμών ή της κατάρρευσης της οικονομίας.

Θα μπορούσε η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανάρρωση; Ή μήπως τα ήπια συμπτώματά της θα εμποδίσουν την οικονομία να βυθιστεί ξανά; – Πόσο κακό χτύπησε την ανάπτυξη; –

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να μειωθούν μετά την εμφάνιση της Omicron.

Το ΔΝΤ είχε στο παρελθόν βασιστεί σε ανάπτυξη 5,9% για το 2021 και 4,9% φέτος, αλλά θα μπορούσε τώρα να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Για να αμβλύνουν το πλήγμα στην οικονομία, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης για ασυμπτωματικά κρούσματα κατά μισή έως πέντε ημέρες.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένει ανάπτυξη 2,2% στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, περισσότερο από το ήμισυ χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 5,2%. «Η Omicron κάνει ήδη οικονομική ζημιά, όπως είναι σαφές από τις ασθενέστερες δαπάνες πιστωτικών καρτών, τη μείωση των κρατήσεων σε εστιατόρια, τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και την επιστροφή πολλών σχολείων στη διαδικτυακή μάθηση», είπε ο Zandi.

«Ωστόσο, αναμένω ότι η Omicron θα περάσει γρήγορα και η ανάπτυξη θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο ενώ η ανάπτυξη για το έτος θα παραμείνει ανεπηρέαστη», πρόσθεσε.

«Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι κάθε κύμα του ιού προκαλεί λιγότερη ζημιά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την οικονομία από το προηγούμενο κύμα».

Στην ευρωζώνη, οι αυστηρότεροι περιορισμοί, η προσοχή των καταναλωτών και οι απουσίες θα μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Capital Economics. Οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, οι οποίες είναι κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και μια πολιτική μηδενικής Covid στην Κίνα θα μπορούσε να θέσει φρένο στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς κλειδώνει ολόκληρες πόλεις.

– Θα υποφέρει ο τουρισμός; –

Η ταξιδιωτική βιομηχανία ανυπομονούσε για ανάκαμψη το 2022, αφού καταστράφηκε από το κλείσιμο των συνόρων και τα lockdown.

Όμως, η εμφάνιση της Omicron κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των χειμερινών διακοπών προκάλεσε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, αναγκαίο ελλιμενισμό κρουαζιερών και λιγότερες κρατήσεις ξενοδοχείων.

Οι επενδυτές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι, καθώς οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών κρουαζιέρας έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αγορές φαινόταν να κοιτάζουν την περίοδο μετά την Omicron», δήλωσε ο Alexandre Baradez, αναλυτής της IG France.

– Θα επιδεινωθεί ο πληθωρισμός; – Η οικονομική ανάκαμψη είχε μια αρνητική παρενέργεια:

ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη και η αυξανόμενη ζήτηση αντιμετώπισε ελλείψεις προσφοράς.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιμείνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι μόνο προσωρινός και ότι οι τιμές τελικά θα πέσουν, αλλά έχει πλήξει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να γίνει χειρότερο;

«Λίγα είναι βέβαια για τον αντίκτυπο της Omicron στη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά οι άνθρωποι που μένουν στο σπίτι λόγω της παραλλαγής είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε λιανικά προϊόντα παρά σε υπηρεσίες όπως φαγητό έξω ή ψυχαγωγία», δήλωσε ο Jack Kleinhenz, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής των ΗΠΑ.

«Αυτό θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ήδη υπερφορτωμένες σε όλον τον κόσμο», είπε.

Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν ελλείψεις πολλών υλικών πέρυσι, αυξάνοντας τις τιμές πολλών προϊόντων. Η υψηλότερη ζήτηση για προϊόντα σε αγαθά κατά την προσφορά θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων.

Η Federal Reserve ταρακούνησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς τα λεπτά από τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν έτοιμη να σφίξει τη νομισματική πολιτική πιο επιθετικά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη μετά από διψήφιο ποσοστό στη Βραζιλία και τη Νιγηρία.

Στη Βρετανία, τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια ανέφεραν ότι το 58 τοις εκατό των επιχειρήσεων αναμένουν ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

– Τέλος ερεθίσματος;

– Οι κυβερνήσεις ανέπτυξαν τεράστια προγράμματα τόνωσης το 2020 για να σώσουν τις οικονομίες τους, συσσωρεύοντας χρέος 226 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Τα προγράμματα απόλυσης για να κρατήσουν τους ανθρώπους απασχολούμενους «έκαναν νόημα» όταν υπήρχε τόση αβεβαιότητα και ολόκληρες βιομηχανίες έκλεισαν, δήλωσε ο Niclas Poitiers, ερευνητής στο Bruegel, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες. «Δεν βλέπω ακόμη την ανάγκη για τεράστια κεφάλαια για την οικονομία», είπε ο Πουατιέ.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επενδύουν σε διαρθρωτικά προγράμματα, όπως το σχέδιο δαπανών για κοινωνικές και κλιματικές δαπάνες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, “Ξαναχτίστε Καλύτερα” (Build Back Bette

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ