Ακμή στο στήθος: Από τι δημιουργείται η ακμή στο στήθος και πώς θεραπεύεται

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διάφορους τύπους ακμής, συμπεριλαμβανομένης της ακμής στο στήθος. Εάν αναρωτιέστε γιατί το στήθος σας εμφανίζει αυτόν τον εξαιρετικά ενοχλητικό τύπο ακμής, διαβάστε παρακάτω. Έτσι θα μάθετε τι είναι η ακμή στο στήθος, τι την προκαλεί και μερικές συμβουλές για τη θεραπεία της. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά παρακάτω:

Τι είναι η ακμή στο στήθος;

Η ακμή είναι η πιο κοινή πάθηση του δέρματος που αντιμετωπίζεται από ειδικούς δερματολόγους. Οι αδένες του δέρματος σας, παράγουν φυσικά μια ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι σας φράσσονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας συσσώρευση σμήγματος. Η ακμή είναι πιο κοινή στο πρόσωπο και το λαιμό, αλλά εμφανίζεται επίσης στο στήθος, τους ώμους, τους βραχίονες και την πλάτη.

Κάποια στιγμή στη ζωή τους, σχεδόν όλοι θα εμφανίσουν τουλάχιστον μερικά σπυράκια ή μαύρα στίγματα. Συνήθως, η ακμή ξεκινά στην εφηβεία. Μερικοί άνθρωποι θα έχουν μόνο λίγα σπυράκια, ενώ άλλοι θα έχουν πιο σοβαρά ξεσπάσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα, όπως ουλές και κακή αυτοεκτίμηση. Το πιο σοβαρό και επώδυνο είδος ακμής, είναι η κυστική ακμή. 

Τι προκαλεί την ακμή στο στήθος όμως; 

Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή έχουν ευαίσθητους και υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες.  Εάν τα ωοθυλάκιά σας είναι μπλοκαρισμένα από τη συσσώρευση νεκρού δέρματος, το επιπλέον σμήγμα παραμένει στο δέρμα.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λευκά και μαύρα στίγματα. Η ακμή μπορεί να είναι κληρονομική, ειδικά ως προς τη σοβαρότητά της.  Εάν ένας ή και οι δύο γονείς σας είχαν ακμή, είναι πιο πιθανό να έχετε και εσείς ακμή.

Μερικές φορές η ακμή προκαλείται από φάρμακα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα, ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα φάρμακα με ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές στο σώμα.  Εάν δηλαδή αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη ακμή, μαζί με ακανόνιστες περιόδους ή ασυνήθιστη τριχόπτωση ή ανάπτυξη, θα πρέπει να αναφέρετε τις αλλαγές αυτές στον γιατρό σας.  

Μερικοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε φουντωμα ακμής στο στήθος, περιλαμβάνουν:

  • Τριβή σε ρούχα
  • Ιδρώτας 
  • Χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος που εμποδίζουν ή μειώνουν τον ιδρώτα
  • Κάποια φάρμακα
  • Ορμονικές αλλαγές, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εφηβείας, που αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα
  • Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες 
  • Το άγχος, το οποίο παράγει περισσότερη κορτιζόλη

Υπάρχει όμως τρόπος να απαλλαγείτε από την ακμή στο στήθος; 

Η ακμή είναι δυστυχώς μια χρόνια πάθηση, επομένως μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βρείτε τη σωστή για εσάς θεραπεία. Συνεργαστείτε λοιπόν με τον δερματολόγο σας και προσπαθήστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Ο δερματολόγος σας μπορεί να θέλει να χρειαστεί να σας βλέπει αρκετά συχνά, για να παρακολουθεί την πρόοδό σας, να διαχειριστεί τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να βεβαιωθεί ότι παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας και είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε, τι να κάνετε στη συνέχεια εάν η τρέχουσα θεραπεία σας, δεν λειτουργεί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here