Ευτυχία διάβασμα: Η ανάγνωση βιβλίων μας κάνει τελικά πιο ευτυχισμένους;


Όταν πρόκειται για αυτό που μας κάνει χαρούμενους, είναι καλύτερο να διαβάζουμε ή να ακούμε μουσική από το να περνάμε ώρες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη διαφορά, όπως αναφέρει μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία. “Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παραδοσιακά μέσα, όπως η ανάγνωση βιβλίων ή η ακρόαση μουσικής, είναι καλύτερα για εμάς”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Niklas Johannes, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Ωστόσο, δεν έχουμε πραγματικά στοιχεία για το αν ισχύει αυτό. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση ότι τα νεότερα μέσα είναι επιβλαβή αλλά τα παραδοσιακά μέσα είναι ευεργετικά μπορεί να είναι μάλλον ελιτιστική”, είπε.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για να μάθουν περισσότερα, ο Johannes και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τη χρήση των μέσων ενημέρωσης από σχεδόν 2.200 Βρετανούς συμμετέχοντες για δύο μήνες. Στη συνέχεια, οι συνήθειές τους συγκρίθηκαν με το επίπεδο άγχους και ευτυχίας που ανέφεραν ότι αισθάνονταν οι συμμετέχοντες. Δεν είχε μεγάλη σημασία, έδειξε η μελέτη, πόσο χρόνο οι άνθρωποι περνούσαν διαβάζοντας ένα βιβλίο σε σύγκριση με την τεχνολογία. Τελικά, και οι δύο ασχολίες ελεύθερου χρόνου είχαν περίπου τον ίδιο αντίκτυπο στην αίσθηση ευημερίας ενός ατόμου.

Ο Johannes, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής σε ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου της Οξφόρδης που επικεντρώθηκε στην ευημερία των εφήβων στην ψηφιακή εποχή, ξεκίνησε με σκοπό να κατανοήσει πώς επτά είδη μέσων επηρέασαν τα επίπεδα ευτυχίας και άγχους των συμμετεχόντων. Έξι εβδομαδιαίες έρευνες διενεργήθηκαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν εάν είχαν ασχοληθεί με μουσική, τηλεόραση, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, βιβλία, περιοδικά ή/και ηχητικά βιβλία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και πόσο χρόνο αφιέρωσαν σε κάθε δραστηριότητα. Ανέφεραν επίσης πόσο χαρούμενοι και/ή ανήσυχοι ένιωθαν την ημέρα λίγο πριν από κάθε έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που διάβαζαν ή άκουγαν ηχητικά βιβλία δεν κέρδισαν καμία αύξηση στην ευτυχία σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Η σημασία των ευρημάτων

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες που διασκέδασαν με μουσική, τηλεόραση, ταινίες ή/και βιντεοπαιχνίδια φάνηκαν να είναι λίγο πιο ενθουσιασμένοι και δυστυχισμένοι από εκείνους που δεν το έκαναν. “Αυτές οι διαφορές ήταν πολύ μικρές — πολύ μικρές για να τις παρατηρήσουν οι άνθρωποι”, τόνισε ο Johannes. Το μέσο που χρησιμοποιεί ένα άτομο ή για πόσο καιρό έχει «λίγη έως καθόλου επίδραση» στην ευτυχία, κατέληξαν οι ερευνητές. “Είναι εύκολο να δείξουμε τα μέσα ενημέρωσης όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία. Αλλά η έρευνα δείχνει γενικά ότι η επίδραση των μέσων ενημέρωσης στην ψυχική υγεία είναι μικρή. Άρα η κακή τους φήμη σίγουρα δεν αξίζει”.

Ωστόσο, ο Johannes επεσήμανε ότι η δέσμευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν μεταξύ των δραστηριοτήτων που ανέλυσαν οι ερευνητές. Και ενώ υπολόγισαν τον χρόνο που αφιερώθηκε με διαφορετικούς τύπους μέσων, οι ερευνητές δεν εμβάθυναν στο συγκεκριμένο περιεχόμενο κανενός από τα βιβλία, τα περιοδικά, τη μουσική, τα βίντεο ή τα παιχνίδια. Κάτι που σημαίνει ότι, προς το παρόν, τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται ως συσχετισμοί, είπε, παρά ως οποιαδήποτε απόδειξη αιτίας και αποτελέσματος.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ