Μπόρις Τζόνσον: «Ήμουν παρών στο πάρτι του…lockdown»- H συγγνώμη δεν έχει αξία, λένε οι Εργατικοί


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έδωσε το παρών στο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. Η «συγγνώμη του άνευ αξίας» λέει η αντιπολίτευση

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε για πρώτη φορά ενώπιον της βρετανικής Βουλής, ότι ήταν παρών.. στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εν μέσω lockdown στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας τον Μάιο του 2020.

Θεωρούσε όπως είπε οτι παρακολουθούσε μια εκδήλωση εργασίας και μετανιώνει για τις πράξεις του. Εκ των υστέρων δήλωσε πως θα έπρεπε να έχει διαλύσει τη συγκέντρωση και να έχει βρει άλλο τρόπο για να ευχαριστήσει το προσωπικό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει εξαιρετικές θυσίες, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τζόνσον λέγοντας οτι κατανοεί την οργή που νιώθουν πολλοί απέναντι στην κυβέρνηση όταν πιστεύουν ότι δεν τηρούνται οι κανόνες. Αν και δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν σωστά.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε, είναι ένα μεγάλο συγκρότημα. Όταν πήγε στον κήπο στις 20 Μαΐου, σκέφτηκε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας και έφυγε μετά από 25 λεπτά. Αλλά τώρα ξέρει ότι έπρεπε να είχε τελειώσει την εκδήλωση, εκφράζοντας την ειλικρινή του συγγνώμη.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους πρόσθεσε σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί. Έχει τον πιο εμβολιασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη. Και η χώρα ανέπτυξε ταχύτατα ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη συγγνώμη του πρωθυπουργού «άνευ αξίας» και υπενθύμισε τις συγκλονιστικές ιστορίες που διηγήθηκαν οι βουλευτές χθες, όταν μοιράστηκαν τη θλίψη για τους θανάτους των οικείων τους απο κορονοϊό. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του DUP Τζιμ Σάνον που μίλησε για την πεθερά του που πέθανε μόνη και αβοήθητη

Ο Τζόνσον απάντησε οτι «καταλαβαίνει συναισθήματά του», περιγράφοντας την ομιλία του Σάνον ως «βαθιά συγκινητική». Πρόσθεσε ότι γνωρίζει ανθρώπους στη χώρα που «έκαναν τεράστιες θυσίες» και καταλαβαίνει «τον θυμό, την οργή που νιώθουν». Επανέλαβε ότι λυπάται για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το γεγονός, αλλά όλοι πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτές λένε ότι ήταν η πιο σημαντική συγγνώμη που έχει ακουστεί από τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι στιγμής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε έστω και τώρα – σε μια σιωπηλή αίθουσα, με περιστασιακές κραυγές παραίτησης – ότι παρευρέθηκε στην εκδήλωση του 2020. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από κοινού την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι Τόρις παραμένουν διχασμένοι και αναμένουν τα πορίσματα της σχετικής έρευνας.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών υπενθύμισε οτι ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παραιτήθηκε όταν παραβίασε τους κανόνες όπως και η πρώην σύμβουλός του πρωθυπουργού, Αλέγρα Στράτον όταν εμφανίστηκε σε βίντεο να κάνει πλάκα για ένα πάρτι. «Γιατί πιστεύει ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτόν;» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ