Η σαγηνευτική αγριάδα της Λακωνικής Μάνης


Για τους περισσότερους, οι διακοπές σημαίνουν αρκετές ώρες στο πλοίο και εξόρμηση σε κάποιο από τα δεκάδες, πανέμορφα νησιά μας. Λογικό, όμως η επιλογή αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση μονόδρομος, ειδικά τώρα που το καλοκαίρι πέρασε. Και γιατί να είναι, όταν η ηπειρωτική Ελλάδα προσφέρει τόσες υπέροχες εναλλακτικές, προσβάσιμες με την άνεση και την ευκολία που σου χαρίζει το αυτοκίνητό σου. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορείς να βρεθείς σε πανέμορφα μέρη, απολαμβάνοντας ένα roadtrip που θα σε οδηγήσει σε πανέμορφα χωριά.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης, είναι η άγρια ομορφιά της Λακωνικής Μάνης, μόλις τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα. Από το Γύθειο μέχρι και το Οίτυλο, η Λακωνική πλευρά της Μάνης περιλαμβάνει πανέμορφους οικισμούς, γραφικά χωριά και τοπία με κύριο χαρακτηριστικό την πέτρα, που κόβουν την ανάσα.

Μπορείς να αφοσιωθείς σε όσα μοναδικά έχει να σου προσφέρει η περιοχή, ξεκινώντας από το παραθαλάσσιο Νέο Οίτυλο, στο οποίο θα συναντήσεις μια μεγάλη παραλία με βότσαλο, κατά μήκος της οποίας απλώνονται καφετέριες και ταβέρνες, με κορυφαία επιλογή τον ‘Μαύρο Πειρατή’. Λίγο πιο πάνω, στην πλαγιά, δεσπόζει το ιστορικό κεφαλοχώρι Οίτυλο, από το οποίο η θέα προς την υπόλοιπη περιοχή είναι απλά μαγευτική.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σου, θα συναντήσεις το βγαλμένο από ζωγραφιά Λιμένι, το πυργοχώρι που υπήρξε η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων και θα σε συνεπάρει με τα γαλαζοπράσινα νερά του. Μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα και μετά βουρ για φαγητό στον ιστορικό ‘Τάκη’, μια από τις πιο φημισμένες ταβέρνες της περιοχής, στην οποία θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα.

Το roadtrip συνεχίζεται και επόμενος προορισμός, η ιστορική Αρεόπολη, εκεί όπου στις 17 Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση. Σήμερα, στα πλακόστρωτα σοκάκια της, θα συναντήσεις μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πανέμορφη πλατεία της 17ης Μαρτίου γεμίζει τραπεζάκια και ζωή.

Μιας και θα βρίσκεσαι στην περιοχή όμως, θα είναι κρίμα να μην επισκεφτείς κι ένα από τα πιο ξακουστά σπήλαια στην Ευρώπη, αυτό του Διρού, μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από το κεφαλοχώρι. Πάνω στη λέμβο, θα θαυμάσεις εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και περιηγηθείς στη Θάλασσα των Ναυαγίων και την Αίθουσα των Ονείρων, αισθανόμενος για λίγο πως πρωταγωνιστείς σε κάποιο παραμύθι.

Συνεχίζοντας προς τη Μέσα Μάνη, κι αφού επισκεφτείς τον Μέζαπο, ο δρόμος θα σε βγάλει στον ξακουστό Γερολιμένα των κουρσάρων, χτισμένο πάνω στον κολπίσκο, με το ξενοδοχείο ‘Kyrimai’, να κλέβει την παράσταση, αφού πρόκειται για δύο ανακαινισμένους μεσαιωνικούς μανιάτικους πύργους. Στο ξενοδοχείο, εκτός της διαμονής, μπορείς να δοκιμάσεις και εξαιρετική τοπική κουζίνα όντας ξένοιαστος για τη συνέχεια του ταξιδιού σου και τα χιλιόμετρα που έχεις να διανύσεις με το αυτοκίνητο για να απολαύσεις τις ομορφιές της περιοχής.

Συνεχίζουμε την απολαυστική διαδρομή στην Λακωνική Μάνη με κατεύθυνση προς το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πριν φτάσεις εκεί όμως, αξίζει να επισκεφτείς το πυργοχώρι της Βάθειας, με τους αγέρωχους πύργους που χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα. Παρά το φιλόδοξο σχέδιο του ΕΟΤ να αναστυλωθούν και να λειτουργήσουν σαν ξενώνες, οι περισσότεροι στέκουν επιβλητικοί αλλά έρημοι, δίνοντας στο χωριό μια αίσθηση στοιχειωμένου.

Προσεγγίζοντας το Ταίναρο, αξίζει να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και να περπατήσεις περίπου 40 λεπτά προς τον φάρο, για να απολαύσεις τη θέα που θα σου κόψει την ανάσα, να βγάλεις τις φωτογραφίες σου και αν πετύχεις τον φαροφύλακα στα καλά του, ίσως να δεις και το εσωτερικού του φάρου. Προσοχή όμως, η διαδρομή με ζέστη είναι κουραστική, επομένως φρόντισε να έχεις μαζί σου νερό και να είσαι ντυμένος ελαφρά.

Ιδανικό κλείσιμο του road trip, επιστρέφοντας από το Ταίναρο, μια βόλτα στη Λάγια, που προσφέρεται για χάζι στα δρομάκια της και τσίπουρα συνοδεία μεζέδων. Μέσα σε 3-4 μέρες μπορείς να απολαύσεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει η Λακωνική Μάνη, όμως αν έχεις περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σου, αξίζει να τις εκμεταλλευτείς για να δεις όλες τις ομορφιές της περιοχής χωρίς άγχος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ