Νέα σφαγή στη Νιγηρία: 27 νεκροί σε επιθέσεις τζιχαντιστών


Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε τέσσερις χωριστές επιθέσεις, που αποδίδονται σε τζιχαντιστές, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κάτοικοι.

 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν φράξια της Μπόκο Χαράμ αποσχίστηκε το 2016, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ΙΚΔΑ σκότωσε 24 άμαχους σε τρία χωριά στην πολιτεία Μπόρνο, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο επικεφαλής αντιτζιχαντιστικής πολιτοφυλακής και κάτοικος, σημειώνοντας πως τα θύματα μπήκαν στο στόχαστρο διότι συνεργάστηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των ανταρτών.

Οι τζιχαντιστές επέδραμαν εναντίον τριών χωριών στα όρια του δάσους Σαμπίσα, κρησφύγετού τους, διευκρίνισαν οι πηγές.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν 24 ανθρώπους σε τρία χωριά την περασμένη νύχτα», είπε ο Μουστάφα Καριμπέ, ο επικεφαλής παραστρατιωτικής ομάδας.

«Πήγαιναν από χωριό σε χωριό, επέλεγαν τους στόχους τους και τους εκτελούσαν», πρόσθεσε ο κ. Καριμπέ. Εξήγησε ότι εννέα κάτοικοι δολοφονήθηκαν στο χωριό Σαμπονγκαρίν Κίμπα, επτά στο Μαντάρα-Γκιράου και οκτώ στο Νγκάμα.

Κατά τον ίδιο, οι στρατιώτες είχαν ζητήσει από τους χωρικούς βοήθεια στην επιτήρηση δρόμου όπου οι τζιχαντιστές συνηθίζουν να στήνουν ενέδρες.

Οι επιθέσεις ήταν «τιμωρία για τη βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι στον στρατό», πρόσθεσε.

Δεν ήταν διαθέσιμοι άμεσα εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ή του στρατού για να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Άλλος παραστρατιωτικός, ο Ούμαρ Άρι, έδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές είχαν απευθύνει προειδοποίηση στους χωρικούς απειλώντας τους ότι θα αντιμετώπιζαν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν συνεργάζονταν με τον στρατό.

Σύμφωνα με κάτοικο της κοντινής πόλης Μπίου, τον Άχμαντ Μπαμπαγκάνα, οι τζιχαντιστές «ήταν σαφές πως γνώριζαν τους κατοίκους που έψαχναν».

Την Παρασκευή το απόγευμα, το ΙΚΔΑ διέπραξε επίθεση στην περιοχή Τσιμπόκ, επίσης στην επαρχία Μπόρνο, όπου η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει πάνω από 200 μαθήτριες το 2014, προκαλώντας αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο.

Ένοπλοι κινούμενοι με ανοικτά ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες έκαναν έφοδο στο χωριό Καουτικέρι, στην περιφέρεια Τσιμπόκ, ανέφεραν δύο κάτοικοι.

«Έφθασαν γύρω στις 17:45 (τοπική ώρα· 18:45 ώρα Ελλάδας) κι επιτέθηκαν εναντίον του χωριού με πυροβόλα όπλα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και πυρπολώντας εκκλησία», είπε ο Σάμσον Μπούλους, κάτοικος του Καουτικέρι.

Άλλος κάτοικος, ο Σάμσον Σίλας, επιβεβαίωσε την επίθεση και τον απολογισμό της.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση τζιχαντιστών εναντίον αυτού του χωριού μέσα σε έναν μήνα. Την 20ή Ιανουαρίου, το ΙΚΔΑ σκότωσε δύο κατοίκους και απήγαγε 20 παιδιά, σύμφωνα με δύο κατοίκους και τοπικό ηγέτη.

Ο στρατός διαβεβαιώνει πως έχει σκοτώσει 180 τζιχαντιστές κι έχει συλλάβει 130 υπόπτους για «τρομοκρατία» στην περιοχή από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Η σύρραξη στη βορειοανατολική Νιγηρία, που διαρκεί 12 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ