Η θαυματουργή βιταμίνη Κ που βελτιώνει την υγεία των οστών


Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή για τον πρωταρχικό ρόλο της στην πήξη του αίματος.

Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Το σώμα μας την αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό και στο ήπαρ.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πήξη του αίματος, αλλά και για την υγεία των οστών καθώς και της καρδιάς.

Προστατεύει επιπλέον την ελαστικότητα του δέρματος και σε συνδυασμό με ρετινόλη (βιταμίνη Α) βελτιώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε οστεοπόρωση, αποδυνάμωση των οστών, καρδιοπάθεια, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο του κατάγματος.

Οπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του.

Το σώμα μας δεν είναι ικανό από μόνο του να παράγει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ, γι’ αυτό θα πρέπει αυτή να λαμβάνεται από τη διατροφή.

Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες είναι οι σπόροι βασιλικού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα γογγύλια, τα πράσινα φύλλα του μαρουλιού, τα χόρτα καθώς και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αγγούρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα, ο μαϊντανός, και τα σπαράγγια.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν τη βιταμίνη Κ1 σε χαμηλά επίπεδα.

Τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο) και οι σπόροι σόγιας είναι καλές πηγές βιταμίνης Κ.

Την βιταμίνη Κ την βρίσκουμε επίσης στα φρούτα, όπως το ακτινίδιο, το βερίκοκο, τις φράουλες, τα αποξηραμένα σύκα, το αβοκάντο, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, το αχλάδι, το μάνγκο και την παπάγια.

Φασόλια, ρεβύθια, συκώτι, ντομάτες, βρώμη, ελαιόλαδο έχουν βιταμίνη Κ.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης K είναι εξαιρετικά σπάνια σε υγιείς ενήλικες. Η έλλειψή της είναι σχετικά συχνή σε όσους είναι σοβαρά άρρωστοι ή πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. σε καρκινοπαθείς, ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κ.λπ.).

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη Κ συμβάλει στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων.

Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο των καταγμάτων, ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Τέλος επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η απορρόφησή της από τα λαχανικά ενισχύεται από την παρουσία του διαιτητικού λίπους. Γι’ αυτό, σοτάρετε το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ